NajRecept.sk Dezerty Koláče Jednoduchý kysnutý liaty koláč s posýpkou a ovocím
Jednoduchý kysnutý liaty koláč s posýpkou a ovocím
Recept Jednoduchý kysnutý liaty koláč s posýpkou a ovocím
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Počas leta mám v záhrade veľké množstvo ovocia, ktoré veľmi rada využívam pri pečení. Tentokrát to nebolo inak. Doma sme mali chuť na niečo sladké, preto som zamiesila kysnuté cesto, ktoré som doplnila bobuľovým ovocím a sladkou mrveničkou. Určite vyskúšajte.

siky.silvia siky.silvia    ·   6.7.2025

Jednoduchý kysnutý liaty koláč s posýpkou a ovocím

Počas leta mám v záhrade veľké množstvo ovocia, ktoré veľmi rada využívam pri pečení. Tentokrát to nebolo inak. Doma sme mali chuť na niečo sladké, preto som zamiesila kysnuté cesto, ktoré som doplnila bobuľovým ovocím a sladkou mrveničkou. Určite vyskúšajte.

35 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

1/2 kg
polohrubá múka
1/2 litra
mlieko
1/2 dcl
olej
2 lyžice
kryštálový cukor
štipka
soľ
1/2 kocky
droždie

Ďalej:

podľa potreby
ovocie

Posýpka:

60 g
Hera alebo maslo
60 g
kryštálový cukor
120 g
polohrubá múka
podľa chuti
vanilkový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
35 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia

Ovocné kysnuté koláče s chrumkavou mrveničkou sú počas leta na nezaplatenie. Zaženú chuť na sladké, sú jednoduché na prípravu a viete si ich prispôsobiť presne podľa svojich predstáv. Je len na vás, aké ovocie použijete pri ich pečení.

  1. Ako prvé vytvoríme kvások. Do 1,5 dcl mlieka dáme lyžičku cukru, droždie a odložíme nabok.
  2. Hotový kvások pridáme k ďalším surovinám na cesto a vypracujeme mierne redšie cesto, ktoré vylejeme na maslom potretý plech.
  3. Navrch cesta poukladáme ovocie podľa svojej chuti – ja som použila jahody, čerešne, ríbezle a maliny. Takto pripravený koláč necháme v plechu kysnúť približne hodinu.
  4. Povrch koláča po hodine kysnutia posypeme mrveničkou, ktorú sme pripravili zmiešaním Hery alebo masla, kryštálového cukru a múky.
  5. Takto pripravený liaty koláč vložíme do rúry a pečieme ho pri teplote 180 stupňov Celzia približne 30 minút. Po upečení ho ešte horúci posypeme vanilkovým cukrom.

Hotový koláč s ovocím nechajte vychladnúť a môžete podávať. Máte radi liate recepty a chceli by ste vyskúšať ešte nejaký ďalší? Stavte napríklad na tento expresný liaty koláč s jablkami.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár