NajRecept.sk Torty Sladké torty Mrkvová torta Jednoduchý hrnčekový recept na mrkvový koláč s makom. Takto zaistíte, že bude nadýchaný ako obláčik.
Jednoduchý hrnčekový recept na mrkvový koláč s makom. Takto zaistíte, že bude nadýchaný ako obláčik.
Jednoduchý hrnčekový recept na mrkvový koláč s makom. Takto zaistíte, že bude nadýchaný ako obláčik.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Mrkvový koláč je skvelou voľbou pre každého, kto hľadá niečo sladké, no pritom zdravé. Okrem skvelej chuti poteší aj výbornými výživovými hodnotami a tým, že sa dá pripraviť na desiatky spôsobov. Pridať doň môžete orechy, sušené ovocie, čokoládu a veľa iných surovín.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   28.1.2025

Jednoduchý hrnčekový recept na mrkvový koláč s makom. Takto zaistíte, že bude nadýchaný ako obláčik.

Mrkvový koláč je skvelou voľbou pre každého, kto hľadá niečo sladké, no pritom zdravé. Okrem skvelej chuti poteší aj výbornými výživovými hodnotami a tým, že sa dá pripraviť na desiatky spôsobov. Pridať doň môžete orechy, sušené ovocie, čokoládu a veľa iných surovín.

20 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny
3 hrnčeky
hladká múka
1 lyžica
sóda bikarbóna
3 hrnčeky
strúhaná mrkva
1/2 hrnčeka
nasekané vlašské orechy
1/3 hrnčeka
mletý mak
3 ks
vajce
1/2 hrnčeka
olej
1 a 1/2 hrnčeka
kryštálový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
20 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia

Mrkvový koláč nielenže uspokojí vaše chuťové poháriky, ale taktiež vás zachráni, keď budete chcieť pripraviť rýchly a jednoduchý dezert pre neohlásenú návštevu. Hotové cesto môžete naliať klasicky na plech, no vhodná je aj forma na chlebík alebo okrúhla tortová forma.

  1. Žĺtky oddelíme od bielkov a vyšľaháme ich s kryštálovým cukrom. Keď sa cukor rozpustí, postupne k nim zašľaháme olej.
  2. Bielky vyšľaháme samostatne do tuhého snehu, ktorý zaručí, že mrkvový koláč bude dokonale nadýchaný a jemný.
  3. V samostatnej mise zmiešame múku, sódu, vlašské orechy a mak.
  4. K suchým ingredienciám pridáme nastrúhanú mrkvu, vyšľahané žĺtky a nakoniec opatrne aj sneh.
  5. Cesto vylejeme do plechu, tortovej formy alebo formy na chlebík, ktoré sme predtým vystlali papierom na pečenie, a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 180 °C približne 40 minút – sledujeme.

Hotový koláč nechajte vychladnúť. Potom ho nakrájajte na obdĺžniky alebo štvorce a môžete podávať. Ak by sa vám zdal príliš jednoduchý, posypte ho práškovým cukrom alebo ho dekorujte citrónovou polevou. Tá má mierne kyslastý podtón, ktorý bude perfektne kontrastovať so sladkým cestom.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár