NajRecept.sk Pečivo Rohlíky Jednoduché vodové rožky, ktoré sú nadýchané aj na ďalší deň.
Jednoduché vodové rožky, ktoré sú nadýchané aj na ďalší deň.
Recept Jednoduché vodové rožky, ktoré sú nadýchané aj na ďalší deň.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Milada Sumková

Vodové rožky sú mojím najobľúbenejším typom pečiva. Sú nadýchané a dajú sa jesť s čímkoľvek. Ja si k nim najradšej robím rôzne domáce nátierky, no viem si ich predstaviť aj ako prílohu k šalátu či hustej polievke. Autor: Milada Sumková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   1.3.2025

Jednoduché vodové rožky, ktoré sú nadýchané aj na ďalší deň.

Vodové rožky sú mojím najobľúbenejším typom pečiva. Sú nadýchané a dajú sa jesť s čímkoľvek. Ja si k nim najradšej robím rôzne domáce nátierky, no viem si ich predstaviť aj ako prílohu k šalátu či hustej polievke. Autor: Milada Sumková

35 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia
Suroviny
500 g
hladká múka
30 g
bravčová masť
2 lyžičky
soľ
1 lyžička
kryštálový cukor
20 g
droždie
270 ml
voda
1 ks
vajce (na potretie)
Postup receptu
Vytlačiť
35 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia

Vodové rožky sú výborné a každý, komu ich naservírujem, si pýta recept. Ich veľkou výhodou je najmä to, že cesto je nadýchané aj niekoľko dní po upečení. Robím si ich tak zvyčajne do zásoby.

  1. Všetky suroviny zmiešame a vymiesime cesto, ktoré prikryjeme čistou utierkou a dáme na teplé miesto aspoň na hodinu kysnúť.
  2. Vykysnuté cesto presunieme na pomúčenú pracovnú dosku, kde ho rozdelíme na deväť rovnakých častí.
  3. Každú časť vyvaľkáme pomocou valčeka do oválu a následne zatočíme tak, aby nám vznikol rožok.
  4. Takto pripravené rožky umiestnime na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie, zakryjeme utierkou a necháme ešte aspoň 30 minút podkysnúť.
  5. Vodové rožky potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme približne 15 minút pri teplote 190 °C.

Rožky chutia najlepšie krátko po upečení. Keď ich však správne uskladníte (ideálne v chlebníku alebo v nádobe s uzáverom), budú mäkké aj na druhý či tretí deň. Začalo vás baviť pečenie domáceho pečiva? Vyskúšajte okrem vodových rožkov aj tie klasické, ktoré si môžete pripraviť podľa tohto receptu.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár