NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Jednoduché vianočné sušienky s maslom a vanilkou.
Jednoduché vianočné sušienky s maslom a vanilkou.
Recept Jednoduché vianočné sušienky s maslom a vanilkou.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Vianoce sú hektickým obdobím a nie každý má dostatok času na pečenie rôznych komplikovaných dezertov a koláčikov. Ak patríte medzi týchto ľudí a chceli by ste upiecť niečo dobré tesne pred Štedrým dňom, vyskúšajte tieto maslové sušienky. Okrem jednoduchej prípravy vás potešia aj skvelou chuťou a širokými možnosťami zdobenia.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   8.11.2024

Jednoduché vianočné sušienky s maslom a vanilkou.

Vianoce sú hektickým obdobím a nie každý má dostatok času na pečenie rôznych komplikovaných dezertov a koláčikov. Ak patríte medzi týchto ľudí a chceli by ste upiecť niečo dobré tesne pred Štedrým dňom, vyskúšajte tieto maslové sušienky. Okrem jednoduchej prípravy vás potešia aj skvelou chuťou a širokými možnosťami zdobenia.

40 min
Čas prípravy
10 min
Čas varenia
Suroviny
200 g
maslo
150 g
práškový cukor
8 g
vanilkový cukor
štipka
soľ
1/2 lyžičky
prášok do pečiva
1 ks
vajce
150 g
škrob
250 g
hladká múka
podľa potreby
zelené potravinárske farbivo
podľa potreby
červené potravinárske farbivo
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
10 min
Čas varenia

Maslové sušienky sú univerzálne, takže si ich môžete pripraviť kedykoľvek počas roka. Najviac sa však hodia na Vianoce, pretože sú rýchle, chutné, dlho vydržia a môžete ich dekorovať rôznymi spôsobmi.

  1. Do misy vložíme zmäknuté maslo, ktoré vyšľaháme pomocou mixéra do peny. Následne pridáme práškový cukor a dôkladne zapracujeme. Do zmesi ďalej pridáme vanilkový cukor, soľ, prášok do pečiva a vajce.
  2. Do vyšľahanej zmesi preosejeme škrob a mixérom spojíme s ostatnými ingredienciami. Potom do misy postupne preosejeme aj múku a rukou vypracujeme pevné cesto. Z toho odkrojíme menšiu časť (ja som pri pečení odkrojila príliš veľa, z cesta môžete odobrať menej) a väčšiu dáme do chladničky na približne pol hodinu.
  3. Z menšej časti, ktorú sme nedali do chladničky, odkrojíme približne 1/3, ktorú zafarbíme červeným potravinárskym farbivom. Ostatné zostávajúce 2/3 zafarbíme zeleným farbivom. Obe zafarbené časti vložíme do igelitového vrecka a dáme do chladničky.
  4. Nezafarbené cesto, ktoré sme mali v chladničke, vytiahneme, ešte raz ho prehnietime a vyvaľkáme na hrúbku 7 až 8 mm.
  5. Z chladničky vytiahneme aj zafarbené časti. Zo zelenej vytvarujeme lístky a z červenej guľôčky, ktoré poukladáme na vyvaľkané cesto. Povrch následne zakryjeme fóliou a opatrne ho prejdeme valčekom, aby malo hrúbku 4 až 5 mm.
  6. Zelené lístky ešte jemne narežeme nožom, aby sme im vytvorili charakteristické žilky, a z cesta začneme vykrajovať okrúhle sušienky. Tie ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C približne 10 až 11 minút.

Hotové sušienky nechajte vychladnúť a skladujte na tmavom a chladnom mieste. V prípade, že by ste nemali čas na takéto detailné zdobenie, cesto nedeľte. Jednoducho z neho povykrajujte sušienky, ktoré následne oblejete čokoládou alebo ozdobíte polevou z bielkov.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár