NajRecept.sk Dezerty Koláče Jednoduché šišky mäkké ako pierko s domácim džemom.
Jednoduché šišky mäkké ako pierko s domácim džemom.
Recept Jednoduché šišky mäkké ako pierko s domácim džemom.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Milada Sumková

Šišky u nás na fašiangy nesmú chýbať. Počas rokov som vyskúšala rôzne recepty, no musím povedať, že tento ma zatiaľ ani raz nesklamal. Šišky sú vďaka nemu nadýchané, jemne chrumkavé a chutné. Plus, veľmi dobré sú aj na ďalší deň. Autor: Milada Sumková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   26.2.2025

Jednoduché šišky mäkké ako pierko s domácim džemom.

Šišky u nás na fašiangy nesmú chýbať. Počas rokov som vyskúšala rôzne recepty, no musím povedať, že tento ma zatiaľ ani raz nesklamal. Šišky sú vďaka nemu nadýchané, jemne chrumkavé a chutné. Plus, veľmi dobré sú aj na ďalší deň. Autor: Milada Sumková

40 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny
500 g
hladká múka
300 ml
vlažné mlieko
1 ks
sušené droždie
50 g
kryštálový cukor
štipka
soľ
4 lyžice
rozpustené maslo
2 ks
žĺtok
1 ks
vajce
4 lyžice
rum
podľa potreby
citrónová kôra
podľa potreby
olej
podľa potreby
džem
podľa potreby
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

S prípravou šišiek som dlho bojovala. Niekedy nemali pekný tvar, inokedy neboli príjemne nadýchané alebo chutné. Všetko vyriešil až tento recept, s ktorým sa mi vždy podarili. Určite ho vyskúšajte. Šišky stoja za to.

  1. Do trochy vlažného mlieka dáme lyžičku cukru, sušené droždie a necháme vzísť kvások.
  2. Múku zmiešame s cukrom a soľou. Pridáme hotový kvások, zvyšné mlieko, rozpustené maslo, žĺtky, vajce, rum, citrónovú kôru a vypracujeme cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť.
  3. Vykysnuté cesto presunieme na múkou vysypanú pracovnú dosku, kde ho vyvaľkáme a pomocou vykrajovačky alebo pohára vykrojíme kolieska.
  4. Kolieska poukladáme na tácku, kde ich prikryjeme a necháme podkysnúť ešte aspoň 20 minút. Potom do nich spravíme jamku a smažíme v rozpálenom oleji (ja doň pridávam aj bravčovú masť).
  5. Vysmažené šišky plníme džemom podľa svojej chuti. Ja milujem marhuľový, ktorý pripravujem podľa tohto receptu, no skvelý je aj jahodový alebo ríbezľový.

Naplnené šišky posypte práškovým cukrom a rovno podávajte. Najlepšie chutia hneď po vysmažení. Ak by ste si strážili líniu a hľadáte o niečo zdravší variant, môžete vyskúšať šišky pečené v rúre, ktoré sú rovnako dobré.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár