NajRecept.sk Dezerty Rolády Sladké rolády Jednoduchá orechová roláda z maslového cesta. Vďaka tejto surovine bude plnka šťavnatá a nadýchaná.
Jednoduchá orechová roláda z maslového cesta. Vďaka tejto surovine bude plnka šťavnatá a nadýchaná.
Recept Jednoduchá orechová roláda z maslového cesta. Vďaka tejto surovine bude plnka šťavnatá a nadýchaná.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Orechovú roládu máme doma veľmi radi. Krehké cesto, ktoré sa rozplýva na jazyku, si so sladkými mletými orechmi výborne rozumie. Výsledný dezert je skvelý napríklad na raňajky, desiatu alebo ako chutný dezert po obede.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   29.11.2024

Jednoduchá orechová roláda z maslového cesta. Vďaka tejto surovine bude plnka šťavnatá a nadýchaná.

Orechovú roládu máme doma veľmi radi. Krehké cesto, ktoré sa rozplýva na jazyku, si so sladkými mletými orechmi výborne rozumie. Výsledný dezert je skvelý napríklad na raňajky, desiatu alebo ako chutný dezert po obede.

40 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

120 g
kryštálový cukor
2 ks
žĺtok
200 g
maslo
2 štipky
soľ
12 g
vanilkový cukor
180 g
kyslá smotana alebo grécky jogurt
10 g
prášok do pečiva
500 g
hladká múka

Plnka:

2 ks
bielok
2 štipky
soľ
100 g
kryštálový cukor
300 – 400 g
mleté orechy
180 ml
horúce mlieko
podľa potreby
nastrúhaná citrónová kôra
70 – 80 g
med

Na posypanie:

podľa potreby
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia

Výhodou tejto rolády je najmä to, že jej cesto je univerzálne, takže okrem orechov ho môžete naplniť aj akoukoľvek inou plnkou, napríklad makovou alebo kakaovou. Dávajte ale pozor na to, aby plnky neboli príliš tekuté a z koláča nevytiekli.

  1. Kryštálový cukor a žĺtky vymiešame ručným mixérom do tuhej peny. Mixujeme približne 1 až 2 minúty.
  2. Do vyšľahaných žĺtkov pridáme maslo izbovej teploty, soľ, vanilkový cukor a znova dôkladne vymiešame.
  3. K zmesi pridáme kyslú smotanu alebo grécky jogurt, ktorý zapracujeme pomocou mixéra. Mixujeme približne 30 sekúnd. Potom prisypeme prášok do pečiva a miešame ďalších 20 sekúnd.
  4. Keď máme všetky ingrediencie dôkladne spojené, do misy po malých častiach prisypeme hladkú múku a vypracujeme pevné cesto, ktoré vytvarujeme do valca a rozdelíme na tri časti. Každú časť zabalíme do fólie a dáme na 15 až 20 minút do chladničky.
  5. Plnku pripravíme tak, že vyšľaháme bielky so soľou. Po približne 1 minúte by sme mali mať penu, do ktorej za stáleho šľahania pridáme po menších častiach cukor. Vždy, keď pridáme cukor, šľaháme aspoň 30 až 40 sekúnd a až následne pridáme ďalší. Po tom, ako ho pridáme všetok, šľaháme ešte 2 minúty.
  6. V druhej mise zmiešame mleté orechy s horúcim mliekom. Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a med. Dôkladne premiešame a následne necháme úplne vychladnúť. Do vychladnutej zmesi pridáme vyšľahané bielky a opatrne zapracujeme.
  7. Na pracovnú dosku roztiahneme papier na pečenie, ktorý posypeme múkou a vyvaľkáme na ňom jeden diel cesta, ktorý by mal mať rozmery 35 x 25 cm. Na vyvaľkané cesto rozotrieme 1/3 plnky a zatočíme do rolády. Aby nám plnka nevytiekla, konce zahneme. Rovnaký postup opakujeme aj pri ďalších dvoch dieloch cesta.
  8. Rolády vložíme do plechu vystlaného papierom na pečenie. Aby sa nám nespojili, dáme medzi ne kúsok papiera na pečenie. Koláče pečieme približne 35 až 40 minút pri teplote 160 až 170 °C.

Hotové rolády necháme vychladnúť a následne ich nakrájame. Pred podávaním ich môžeme posypať práškovým cukrom. Aby nám dezert neoschol, vložíme ho do uzatvárateľnej nádoby a skladujeme na chladnom mieste.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár