NajRecept.sk Dezerty Rolády Sladké rolády Jednoduchá a rýchla novoročná roláda. Na krém aj cesto vám budú stačiť len 4 ingrediencie.
Jednoduchá a rýchla novoročná roláda. Na krém aj cesto vám budú stačiť len 4 ingrediencie.
Recept Jednoduchá a rýchla novoročná roláda. Na krém aj cesto vám budú stačiť len 4 ingrediencie.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Nový rok si žiada špeciálny dezert, ktorý poteší nielen chuťové poháriky, ale aj oči. Jednou z možností je táto nadýchaná krémová roláda. Cesto aj plnka sú len zo štyroch ingrediencií, pričom spôsob, akým ju ozdobíte, je čisto na vás. Ja som zvolila čokoládu, mandle a sušené ovocie.

Sophie Mayer Sophie Mayer    ·   31.12.2024

Jednoduchá a rýchla novoročná roláda. Na krém aj cesto vám budú stačiť len 4 ingrediencie.

Nový rok si žiada špeciálny dezert, ktorý poteší nielen chuťové poháriky, ale aj oči. Jednou z možností je táto nadýchaná krémová roláda. Cesto aj plnka sú len zo štyroch ingrediencií, pričom spôsob, akým ju ozdobíte, je čisto na vás. Ja som zvolila čokoládu, mandle a sušené ovocie.

35 min
Čas prípravy
12 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

5 ks
vajce
100 g
kryštálový cukor
50 g
mlieko
120 g
hladká múka

Krém:

250 g
ricotta
50 g
práškový cukor
1 lyžička
vanilkový cukor alebo vanilkový extrakt
100 g
33 % smotana
Postup receptu
Vytlačiť
35 min
Čas prípravy
12 min
Čas varenia

Nadýchaná krémová roláda je univerzálnym dezertom, ktorý si môžete urobiť kedykoľvek počas roka. Tým ale, že je rýchla, jednoduchá a dá sa ozdobiť čokoládou, ovocím, orechmi alebo čímkoľvek iným, je perfektná na sviatky a oslavy, keď sa chcete blysnúť pred známymi.

  1. Do misy rozbijeme vajcia, pridáme cukor a vyšľaháme do peny. Šlaháme dovtedy, kým zmes nebude mať troj až štvornásobný objem (mne to trvalo približne 10 minút).
  2. K vajciam pridáme mlieko, jemne prešľaháme, pridáme preosiatu múku a už len ručne zapracujeme.
  3. Hotové cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C približne 10 až 12 minút.
  4. Kým sa cesto pečie, pripravíme si krém. Do misky dáme ricottu (môžeme nahradiť tvarohom alebo iným krémovým syrom), práškový cukor a ručne premiešame. Následne pridáme vanilkový cukor alebo extrakt, smotanu a zmes vyšľaháme.
  5. Na kuchynskú linku položíme utierku. Na tú dáme papier na pečenie a naň následne ešte teplé cesto. Roládu začneme rolovať spolu s utierkou a necháme vychladnúť po dobu 10 až 15 minút.
  6. Po tejto dobe cesto odbalíme, nanesieme naň krém a znova zrolujeme (tentokrát bez utierky). Roládu zabalíme do papiera na pečenie a vložíme na 30 až 60 minút do chladničky.

Hotovú roládu som dekorovala roztopenou čokoládou, sušeným ovocím a mandľovými plátkami. Ak by ste na takéto zdobenie nemali čas, čokoládu pokojne nahraďte práškovým cukrom. Prípadne si urobte trochu viac krému a roládu obaľte v ňom.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár