NajRecept.sk Dezerty Koláče Jahodový sypaný koláč s jogurtom. Krém bude dokonale nadýchaný vďaka tomuto jednoduchému triku.
Jahodový sypaný koláč s jogurtom. Krém bude dokonale nadýchaný vďaka tomuto jednoduchému triku.
Recept Jahodový sypaný koláč s jogurtom. Krém bude dokonale nadýchaný vďaka tomuto jednoduchému triku.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Sypaný jahodový koláč s jogurtom je svieži, sladký a rýchly. Robím ho vždy, keď nemám veľa času, no chcem mať istotu, že budem mať čo naservírovať prípadným hosťom. Výhodou dezertu je predovšetkým to, že chutí skvelo aj niekoľko dní po upečení. Stačí ho len skladovať v chlade, aby sa vám nepokazil.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   7.1.2025

Jahodový sypaný koláč s jogurtom. Krém bude dokonale nadýchaný vďaka tomuto jednoduchému triku.

Sypaný jahodový koláč s jogurtom je svieži, sladký a rýchly. Robím ho vždy, keď nemám veľa času, no chcem mať istotu, že budem mať čo naservírovať prípadným hosťom. Výhodou dezertu je predovšetkým to, že chutí skvelo aj niekoľko dní po upečení. Stačí ho len skladovať v chlade, aby sa vám nepokazil.

25 min
Čas prípravy
45 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

150 g
maslo
140 g
kryštálový cukor
4 ks
žĺtok
štipka
soľ
podľa potreby
citrónová kôra
420 g
hladká múka
10 g
prášok do pečiva

Krém:

500 g
grécky jogurt
180 g
práškový cukor
80 g
kukuričný škrob
4 ks
bielky
20 g
vanilkový cukor
300 g
jahody
150 g
jahodový džem
Postup receptu
Vytlačiť
25 min
Čas prípravy
45 min
Čas varenia

Jahody sú do tohto jogurtového koláča ako stvorené. Ak by ste ich však doma nemali, môžete ich zameniť za iné ovocie. Perfektné sú napríklad marhule alebo broskyne. Prípadne vyskúšajte kyslé ríbezle, ktoré budú kontrastovať so sladkým krémom.

  1. V mise vyšľaháme maslo spolu s cukrom. Po približne 4 až 5 minútach začneme postupne pridávať žĺtky.
  2. Do žĺtkovej zmesi pridáme štipku soli, nastrúhanú citrónovú kôru, preosiatu múku a prášok do pečiva. Všetko dôkladne spracujeme a vytvoríme sypké hrudkovité cesto.
  3. Polovicu cesta vysypeme do plechu 36 x 24 cm vystlaného papierom na pečenie.
  4. V mise zmiešame grécky jogurt, práškový cukor, kukuričný škrob a odložíme bokom.
  5. V ďalšej mise vyšľaháme bielky do tuhého snehu, ktorý postupne s vanilkovým cukrom pridáme do jogurtu. Takto pripravený krém vylejeme do plechu. Sneh z bielkov sa postará o to, aby bol krém dokonale nadýchaný a chutný.
  6. Na krém poukladáme jahody, ktoré sme umyli, očistili a nakrájali na menšie kúsky, a jahodový džem. Všetko zakončíme zostávajúcou polovicou cesta a koláč pečieme 40 až 45 minút pri teplote 170 °C.

Po upečení nechajte koláč vychladnúť, aby sa dobre krájal. Pred servírovaním ho môžete posypať práškovým cukrom alebo ho ozdobiť šľahačkou či čerstvým ovocím.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár