NajRecept.sk Dezerty Koláče Jahodový koláč, ktorý zvládnu aj začiatočníci. Pre extra jemnosť doň pridajte túto surovinu.
Jahodový koláč, ktorý zvládnu aj začiatočníci. Pre extra jemnosť doň pridajte túto surovinu.
Recept Jahodový koláč, ktorý zvládnu aj začiatočníci. Pre extra jemnosť doň pridajte túto surovinu.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Dostali sme doma chuť na sladké, no nechcelo sa mi tráviť príliš veľa času v kuchyni, preto som vytvorila tento jednoduchý a rýchly koláč. Ovocie, ktoré doň použijete, sa odvíja od vašich preferencií a chutí. Ja som mala po ruke jahody, preto som zvolila tie.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   22.1.2025

Jahodový koláč, ktorý zvládnu aj začiatočníci. Pre extra jemnosť doň pridajte túto surovinu.

Dostali sme doma chuť na sladké, no nechcelo sa mi tráviť príliš veľa času v kuchyni, preto som vytvorila tento jednoduchý a rýchly koláč. Ovocie, ktoré doň použijete, sa odvíja od vašich preferencií a chutí. Ja som mala po ruke jahody, preto som zvolila tie.

20 min
Čas prípravy
55 min
Čas varenia
Suroviny
500 g
jahody
4 ks
bielok
štipka
soľ
70 g
kryštálový cukor
8 g
vanilkový cukor
4 ks
žĺtok
70 g
kryštálový cukor
180 g
grécky jogurt
120 ml
rastlinný olej
200 g
hladká múka
10 g
prášok do pečiva
podľa potreby
citrónová kôra
Postup receptu
Vytlačiť
20 min
Čas prípravy
55 min
Čas varenia

Kombinácia sladkého piškótového cesta so sviežimi jahodami je dokonalá. Ak by ste však doma jahody nemali, môžete ich zameniť za akékoľvek iné ovocie. Výborné sú napríklad maliny, ríbezle, rebarbora alebo čučoriedky.

  1. Ako prvé očistíme a nakrájame jahody.
  2. V mise vyšľaháme bielky so štipkou soli. Za stáleho šľahania pridáme postupne kryštálový a vanilkový cukor.
  3. V druhej mise vyšľaháme žĺtky a kryštálový cukor. Šľaháme približne 3 minúty do peny. Následne pridáme grécky jogurt (pre extra jemnosť), rastlinný olej a ručne premiešame.
  4. K žĺtkovej zmesi preosejeme múku a pridáme prášok do pečiva s citrónovou kôrou. Všetko ručne premiešame a následne postupne zapracujeme sneh.
  5. Polovicu hotového cesta vylejeme do tortovej formy s priemerom 26 cm, ktorú sme vystlali papierom na pečenie. Poukladáme naň polovicu nakrájaných jahôd a postup zopakujeme.
  6. Pripravený koláč vložíme do rúry a pečieme približne 50 až 55 minút pri teplote 180 °C.

Pred podávaním nezabudnite koláč posypať práškovým cukrom. Pre väčší efekt ho môžete taktiež ozdobiť čerstvou jahodou alebo iným ovocím. A v prípade, že by ste chceli dezert posunúť o úroveň vyššie, môžete k nemu naservírovať aj šľahačku.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár