NajRecept.sk Dezerty Koláče Jahodová roláda s mascarpone krémom
Jahodová roláda s mascarpone krémom
Recept Jahodová roláda s mascarpone krémom
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Mineralka

Jednoduchá, rýchla a chutná. Jahodová sezóna je skoro na konci, a preto je čas spotrebovať zopár jahôd, ktoré mi zostali v chladničke. Určite odporúčam vyskúšať túto jahodovú roládu, ktorá je naplnená extra ľahkým krémom z mascarpone a smotany na šľahanie. Použila som aj puding bez varenia, aby bol krém hustejší, ale ak ho nemáte, nemusíte ho pridávať. Roláda bude krásne držať aj bez neho. Autor: Mineralka

Mineralka Mineralka    ·   18.6.2025

Jahodová roláda s mascarpone krémom

Jednoduchá, rýchla a chutná. Jahodová sezóna je skoro na konci, a preto je čas spotrebovať zopár jahôd, ktoré mi zostali v chladničke. Určite odporúčam vyskúšať túto jahodovú roládu, ktorá je naplnená extra ľahkým krémom z mascarpone a smotany na šľahanie. Použila som aj puding bez varenia, aby bol krém hustejší, ale ak ho nemáte, nemusíte ho pridávať. Roláda bude krásne držať aj bez neho. Autor: Mineralka

25 min
Čas prípravy
10 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

4 ks
vajce
100 g
kryštálový cukor
100 g
polohrubá múka
trochu
práškový cukor

Krém:

250 g
mascarpone
250 ml
smotana na šľahanie
2 bal.
vanilkový cukor
1 lyžica
vanilkový puding bez varenia Créme Olé
200 g
jahody

Ďalej:

na posypanie
práškový cukor
na potretie
jahodový džem
na ozdobu
jahody
Postup receptu
Vytlačiť
25 min
Čas prípravy
10 min
Čas varenia

Jahody sú do rolády ako stvorené. Perfektne ju dopĺňajú a dodávajú jej šťavnatosť. Okrem jahôd však môžete použiť akékoľvek iné ovocie. Vhodné sú aj maliny, čerešne, višne alebo čučoriedky.

  1. Vajíčka vyšľaháme s cukrom do tuhej peny. Na záver po vymiešaní vajec s cukrom pridáme múku a už len vareškou zamiešame, aby sme dostali hladké nadýchané cesto, ktoré vylejeme na papierom vyložený plech na pečenie (použila som klasický veľký plech do rúry).
  2. Cesto pekne rozotrieme na tenkú placku a dáme piecť. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 8 až 10 minút – sledujeme.
  3. Po upečení cesto otočíme hore nohami, opatrne stiahneme papier na pečenie a jemne poprášime práškovým cukrom. Otočíme znova hore nohami a položíme bavlnenú utierku na celý povrch. S utierkou stočíme cesto do rolády a necháme vychladnúť. 
  4. Krém: Smotanu vyšľaháme s vanilkovým cukrom do tuhej šľahačky, pridáme mascarpone a už len krátko spojíme. Jahody nakrájame na menšie kúsky, rozmixujeme tyčovým mixérom a zmiešame ich s lyžicou pudingového prášku bez varenia. Poriadne premiešame a spojíme s mascarpone hmotou.
  5. Vychladnutý plát rozrolujeme, potrieme jahodovým džemom, natrieme krém a na kraj uložíme aj celé jahody. Pekne zrolujeme a necháme poriadne zatuhnúť.
  6. Trochu krému sme si odložili aj na potretie povrchu. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie a môžeme podávať.

Rolády sú výborným zákuskom, ktorý sa hodí na akúkoľvek udalosť. Ak by ste si chceli pripraviť aj nejakú bez ovocia, vyskúšajte túto orechovú, na ktorú nebudete potrebovať ani múku.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár