NajRecept.sk Dezerty Koláče Jablkový koláč Jablkový krémeš ako z raja! Dezert, ktorý spája jeseň s nebeskou chuťou.
Jablkový krémeš ako z raja! Dezert, ktorý spája jeseň s nebeskou chuťou.
Recept Jablkový krémeš ako z raja! Dezert, ktorý spája jeseň s nebeskou chuťou.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Karambola

Milovníci jabĺk si určite prídu na svoje. Jemné cesto, šťavnatá vrstva jabĺk, vanikový maslový krém a navrch jemná šľahačka, ktorá dodá celému koláčiku poriadnu sviežosť. Tento koláč patrí medzi obrátené recepty, čo znamená, že jablká sa dávaju na plech skôr ako cesto. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   17.10.2025

Jablkový krémeš ako z raja! Dezert, ktorý spája jeseň s nebeskou chuťou.

Milovníci jabĺk si určite prídu na svoje. Jemné cesto, šťavnatá vrstva jabĺk, vanikový maslový krém a navrch jemná šľahačka, ktorá dodá celému koláčiku poriadnu sviežosť. Tento koláč patrí medzi obrátené recepty, čo znamená, že jablká sa dávaju na plech skôr ako cesto. Autor: Karambola

55 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

5 ks
vajce
150 g
práškový cukor
3 lyžice
olej
150 g
polohrubá múka
1/2 bal.
prášok do pečiva

Jablková vrstva:

1 kg
jablko
2 bal.
škoricový cukor
1 bal.
vanilkový cukor

Krém:

700 ml
mlieko
2 bal.
vanilkový puding
2 bal.
vanilkový cukor
250 g
maslo
100 g
práškový cukor

Vrch:

250 ml
smotana na šľahanie
2 lyžice
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
55 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia

Recepty ako je tento sú charakteristické tým, že sú jednoduché, rýchle a vhodné pre všetkých milovníkov jabĺk. Tie si dokonalo rozumejú s vanilkovým a škoricovým cukrom, čo spôsobí, že sa k dezertu budete pravidelne vracať.

  1. Jablká očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Navrstvíme na dno plechu na pečenie. Dno som vyložila alobalom a použila som aj ráfik, aby som mala rovné okraje. Ráfik používať nemusíte. Posypeme ich vanilkový a škoricovým cukrom.
  2. Vajíčka vyšľaháme s cukrom do tuhej peny. Zašľaháme olej. Pridáme múku zmiešanú s prášom do pečiva a pripravené cesto nalejeme na navrstvené jablká. Pekne uhladíme a dáme piecť.
  3. Pečieme pri teplote 170 stupňov asi 35 minút – sledujeme.
  4. Po upečení koláč otočíme hore nohami a uložíme na mriežku. Necháme vychladnúť.
  5. V mlieku rozmiešame vanilkový puding a vanilkový cukor. Uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Puding najlepšie chladne tak, že je zakrytý na kontakt potravinárskou fóliou. Nevytvorí sa tak kôrka, ktorá potom v kréme vytvorí hrudky.
  6. Maslo vymiešame mixérom spolu s práškovým cukrom do peny. Potravinársku fóliu odstránime, trochu mixérom s metličkami premiešame celý puding, aby sme dostali jednotnú hmotu. Následne po lyžiciach pridávame vymiešaný puding do maslovej peny a vyšľaháme nadýchaný vanilkový krém, ktorý nanesieme na vychladnuté jablká a pekne uhladíme.
  7. Navrch už len vyšľaháme smotanu s cukrom do tuhej šľahačky. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie a nakrájame na úhľadné rezy.

Jablká sú skvelou surovinou, ktorá sa dá použiť do mnohých dezertov. Medzi ne patrí napríklad aj tento jablkovo-pudingový koláč z lístkového cesta, ktorý sa vám bude rozplývať na jazyku.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár