Pripravíme si okrúhlu formu na pečenie s priemerom 28 cm. Dno vyložíme papierom na pečenie.
Múku spolu s práškom do pečiva preosejeme cez sito, pridáme vanilkový cukor a na kocky nakrájané maslo. Dôkladne spracujeme a postupne pridáme žĺtok, práškový cukor a keď je treba, pridáme aj kyslú smotanu. Hmotu rozdelíme na 2 rovnaké časti a odložíme do chladničky.
Jablká očistíme a nakrájame na tenké plátky. Plátky jabĺk polejeme citrónovou šťavou (môžeme posypať škoricou).
500 ml mlieka privedieme do varu. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame pudingový prášok a prilejeme ho do horúceho mlieka. Pridáme cukor a miešaním uvaríme hustý puding, ktorý odstavíme.
Jednu časť cesta rozvaľkáme a uložíme na dno formy. Navýšime i kraje. Poukladáme nakrájané jablká a zalejeme ich horúcim pudingom. Pekne uhladíme.
Druhú časť cesta rozvaľkáme na tenký plát a nakrájame ho na prúžky. Na puding ich ukladáme tak, aby sme vytvorili mriežku.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 190 stupňov cca 50 min. - 1 hodinu - priebežne sledujeme, každá rúra pečie inak. Upečený koláč vyberieme a vrch posypeme práškovým cukrom.