NajRecept.sk Dezerty Koláče Jablkový koláč Jablkové šatôčky s mrveničkou a hroznom
Jablkové šatôčky s mrveničkou a hroznom
Recept Jablkové šatôčky s mrveničkou a hroznom
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jitka Smejkalová

Nadýchané a voňavé jablkové šatôčky, ktoré vedia perfektne zasýtiť. Doma ich máme veľmi radi najmä na raňajky alebo ako rýchlu desiatu. Ich príprava je o niečo zdĺhavejšia v porovnaní s inými kysnutými koláčmi, no rozhodne stojí za to. Autor: Jitka Smejkalová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   24.6.2025

Jablkové šatôčky s mrveničkou a hroznom

Nadýchané a voňavé jablkové šatôčky, ktoré vedia perfektne zasýtiť. Doma ich máme veľmi radi najmä na raňajky alebo ako rýchlu desiatu. Ich príprava je o niečo zdĺhavejšia v porovnaní s inými kysnutými koláčmi, no rozhodne stojí za to. Autor: Jitka Smejkalová

45 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

2 hrnčeky
polohrubá múka
3 lyžice
kryštálový cukor
1/2 bal.
vanilkový cukor
1 ks
žĺtok
5 lyžíc
rozpustené maslo
3/4 hrnčeka
mlieko
2/3 kocky
droždie
štipka
soľ

Jablková náplň:

4 ks
jablko
100 ml
voda
1 bal.
vanilkový cukor
podľa potreby
klinčeky
podľa potreby
škoricová kôra alebo drievko
podľa potreby
hrozno

Mrvenička:

4 lyžice
polohrubá múka
4 lyžice
práškový cukor
podľa potreby
tuk
Postup receptu
Vytlačiť
45 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia

Cesto na šatôčky je univerzálne a môžete ho naplniť čímkoľvek – tvarohom, džemom, makom alebo slivkovým lekvárom. Výborný je napríklad tento s rumom. Ja som však tentokrát použila voňavé jablká, ktoré som povarila s klinčekmi a škoricou.

  1. Mlieko ohrejeme, pridáme doň cukor a rozdrobené droždie a počkáme, kým nám vznikne kvások.
  2. Hotový kvások pridáme k ostatným surovinám na cesto a vypracujeme pevné cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste približne hodinu.
  3. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrubší plát a nakrájame na 12 štvorcov. Tie mierne posypeme múkou, naplníme a zložíme tak, aby nám vznikli šatôčky. Do stredu koláča položíme hrozno, ktoré zaťaží konce a zabráni tomu, aby sa šatôčky otvorili.
  4. Jablková náplň: Jablká ošúpeme, nastrúhame nahrubo a vložíme do hrnca. Pridáme vodu, vanilkový cukor, klinčeky (ja som ich predtým vložila do látkového vrecka), škoricu a varíme približne 40 minút na miernom plameni – za tento čas by sa mala odpariť všetka tekutina. Hotové jablká môžeme dosladiť podľa chuti.
  5. Povrch šatôčok potrieme tukom, na každý dáme mrveničku, pokvapkáme ešte trochou tuku a umiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie. Tu necháme koláče ešte chvíľku (približne 15 minút) podkysnúť.
  6. Mrvenička: Múku zmiešame ručne s práškovým cukrom a tukom (ideálne maslom) a vypracujeme mäkkú posýpku.
  7. Pripravené šatôčky pečieme pri teplote 175 °C približne 30 minút.

Upečené šatôčky môžete po vytiahnutí z rúry potrieť rozpusteným tukom, vďaka ktorému budú ešte mäkšie a lepšie. A v prípade, že ste milovníkom sladkého, šatôčky môžete pokojne posypať práškovým cukrom.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár