NajRecept.sk Dezerty Koláče Jablkový koláč Jablková blondína – nový jesenný hit z môjho receptového zošita
Jablková blondína – nový jesenný hit z môjho receptového zošita
Jablková blondína – nový jesenný hit z môjho receptového zošita
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Karambola

Tento koláč sa dlhé roky ukrýval v mojom zošite s receptami. Jeho názov - blondína mi vždy pripadal trochu úsmevný, no zároveň tajomný. Predpokladám, že ho dostal podľa svojho svetlého, jemného vzhľadu. Raz som sa rozhodla, že ho upečiem a nechám ochutnať môjho drahého. Verdikt bol jednoznačný – dostal zelenú! Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   2.11.2025

Jablková blondína – nový jesenný hit z môjho receptového zošita

Tento koláč sa dlhé roky ukrýval v mojom zošite s receptami. Jeho názov - blondína mi vždy pripadal trochu úsmevný, no zároveň tajomný. Predpokladám, že ho dostal podľa svojho svetlého, jemného vzhľadu. Raz som sa rozhodla, že ho upečiem a nechám ochutnať môjho drahého. Verdikt bol jednoznačný – dostal zelenú! Autor: Karambola

45 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

3 ks
bielok
180 g
kryštálový cukor
200 ml
kyslá smotana
150 ml
olej
200 g
hladká múka
100 g
mleté mandle
500 g
nastrúhané jablká
1 bal.
prášok do pečiva
1 bal.
škoricový cukor

Krém:

3 ks
žĺtok
2 bal.
vanilkový cukor
1 bal.
vanilkový puding
20 g
kukuričný škrob
120 g
kryštálový cukor
600 ml
mlieko
250 g
maslo
3 lyžice
práškový cukor

Vrch:

350 ml
smotana na šľahanie
podľa chuti
práškový cukor
podľa potreby
plátky mandlí
Postup receptu
Vytlačiť
45 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia

Meno je pre recept vraj ako ušité – koláč je krásny, jemný, voňavý a šťavnatý. Presne ako pravá blondínka :D Ja vám môžem len odporučiť, aby ste ho vyskúšali – stojí za to

  1. Bielky vyšľaháme s cukrom do tuhej peny. Následne pridáme kyslú smotanu, krátko prešľaháme, pridáme olej a ešte raz krátko prešľaháme. Na záver pridáme múku, mleté mandle, prášok do pečiva, škoricu a následne už len ručne primiešame na hrubom strúhadle nastrúhané jablká.
  2. Plech o rozmere 24 x 42 cm vystelieme papierom a nanesieme cesto, ktoré stierkou pekne uhladíme a dáme piecť.
  3. Pečieme na 180 stupňov asi 25 minút – sledujeme. Po upečení necháme vychladnúť.
  4. V mlieku rozmiešame žĺtky, puding, škrob, cukor a uvaríme hustý puding, ktorý necháme pod potravinárskou fóliou vychladnúť. Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do peny a následne pridáme vychladnutý puding. Vyšľaháme hladký krém, ktorý nanesieme na cesto a pekne uhladíme.
  5. Navrch už len vyšľaháme smotanu s cukrom do tuhej šľahačky a posypeme mandľami, ktoré sme opražili na suchej panvici.

Tento dezert je rýchly, jednoduchý a efektný. Chceli by ste okrem neho vyskúšať aj niečo iné? Stavte napríklad na tento jablkový krémeš, ktorý sa rozplýva na jazyku.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár