NajRecept.sk Sladké jedlá Buchty Parené buchty Ikonický rakúsky Germknödel. Luxusná parená knedľa so slivkovým lekvárom a vanilkovým pudingom.
Ikonický rakúsky Germknödel. Luxusná parená knedľa so slivkovým lekvárom a vanilkovým pudingom.
Recept Ikonický rakúsky Germknödel. Luxusná parená knedľa so slivkovým lekvárom a vanilkovým pudingom.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jana Spurná

Germknödel je väčšia parená buchta, ktorú mnohí poznajú najmä z rakúskych zjazdoviek. Charakteristická je tým, že má nadýchané cesto, ktoré dopĺňa lekvár, vanilkový puding a mak. Nedávno som sa do nej pustila a musím povedať, že výsledok bol viac ako perfektný. Autor: Jana Spurná

Naďa Černá Naďa Černá    ·   25.1.2025

Ikonický rakúsky Germknödel. Luxusná parená knedľa so slivkovým lekvárom a vanilkovým pudingom.

Germknödel je väčšia parená buchta, ktorú mnohí poznajú najmä z rakúskych zjazdoviek. Charakteristická je tým, že má nadýchané cesto, ktoré dopĺňa lekvár, vanilkový puding a mak. Nedávno som sa do nej pustila a musím povedať, že výsledok bol viac ako perfektný. Autor: Jana Spurná

40 min
Čas prípravy
12 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

3 hrnčeky
polohrubá múka
1/2 kocky
droždie
3 lyžice
kryštálový cukor
1 hrnček
mlieko
1 ks
vajce

Náplň:

podľa potreby
slivkový lekvár

Poleva:

700 ml
mlieko
1 ks
vanilkový puding (prášok)
podľa potreby
kryštálový cukor

Ďalej:

podľa potreby
mak
podľa potreby
cukor
podľa potreby
maslo
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
12 min
Čas varenia

Príprava alpskej knedle Germknödel sa podobá tej, s ktorou sa stretnete pri bežných parených buchtách. Jediným rozdielom je len to, že v tomto prípade varíte aj vanilkový puding, s ktorým buchtu podávate. To, čím ju naplníte, sa odvíja čisto od vás. Ja som použila slivkový lekvár.

  1. Z mlieka, cukru a droždia urobíme kvások.
  2. Do misy dáme všetky ostatné suroviny na cesto, pridáme hotový kvások a vypracujeme pevné cesto, ktoré necháme aspoň hodinu kysnúť.
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na rovnaké časti, naplníme ich slivkovým lekvárom, necháme ešte 10 minút kysnúť a potom ich paríme 12 minút.
  4. Keď máme knedle hotové, uvaríme redší puding, ktorý osladíme podľa svojich preferencií.
  5. Na tanier dáme horúci puding a naň umiestnime Germknödel, ktorý prelejeme maslom a posypeme makom zmiešaným s cukrom.

Pri tvarovaní buchiet nezabúdajte na to, že na rozdiel od tých bežných parených je Germknödel väčší. Okrem lekváru ho môžete plniť aj mrazeným, zaváraným či dokonca čerstvým ovocím podľa svojich preferencií.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár