NajRecept.sk Sviatočné pečenie Veľká Noc Veľkonočná hrudka Hrudka na Veľkú noc na slano (fotorecept).
Hrudka na Veľkú noc na slano (fotorecept).
Hrudka na Veľkú noc na slano (fotorecept).
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Karambola

Slaná veľkonočná hrudka je klasika týchto sviatkov. Niektorí ju volajú aj syrek alebo syrec. Receptov na ňu je neskutočné množstvo. Mňa mamka naučila robiť hrudku naslano – nepridávam do nej vôbec cukor, ktorý nájdete v rôznych iných receptoch. Určite ju vyskúšajte. Stojí za to. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   2.4.2025

Hrudka na Veľkú noc na slano (fotorecept).

Slaná veľkonočná hrudka je klasika týchto sviatkov. Niektorí ju volajú aj syrek alebo syrec. Receptov na ňu je neskutočné množstvo. Mňa mamka naučila robiť hrudku naslano – nepridávam do nej vôbec cukor, ktorý nájdete v rôznych iných receptoch. Určite ju vyskúšajte. Stojí za to. Autor: Karambola

35 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny
10 ks
vajce
1 l
mlieko
1 lyžička
soľ
1/2 lyžičky
čierne korenie
Postup receptu
Vytlačiť
35 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Veľkonočnú hrudku či syrek máme doma najradšej neochutenú. Len občas do nej pridávam nasekanú jarnú cibuľku alebo petržlenovú vňať. Ak by ste chceli, aby mala výraznejšiu chuť, môžete ju oživiť čerstvými bylinkami, mletou paprikou či dokonca olivami.

  1. Pripravíme si všetky suroviny a hrniec s dvojitým dnom. Ja som si ho kúpila v klasickom obchode s kuchynskými pomôckami. Je to hrniec s otvorom na bočnej strane, do ktorej sa leje voda. Tak sa vajíčková hmota nepripáli, ale postupne hustne. Otvor na bočnej strane má zátku, ktorá pri zovretí vody začne pískať a vy viete, že je nutné obsah vo vnútri zamiešať.
  2. Do otvoru na bočnej strane hrnca nalejeme vodu a uzavrieme zátkou. Do hrnca nalejeme mlieko. Vajíčka rozbijeme do misky, pomocou ručnej metličky rozšľaháme a prilejeme ich k mlieku. Zamiešame, osolíme a pridáme aj čierne korenie. Kto chce, môže primiešať aj nasekanú petržlenovú vňať, prípadne na drobno nakrájanú jarnú cibuľku.
  3. Takto pripravenú vajíčkovú hmotu v hrnci dáme na oheň. Keďže máme hrniec s dvojitým dnom, môžeme pridať na intenzite ohrevu. Na mierne zvýšenom stupni necháme vajíčka v mlieku ohrievať a za občasného miešania ich varíme dovtedy, kým sa nezrazia. Postupne, asi po 20 minútach varenia máme hotovo. Hmota sa zrazila – pripomína konzistenciu praženice a začne sa oddeľovať "voda". Vtedy vieme, že hrniec môžeme stiahnuť.
  4. Pripravíme si druhý hrniec s dostatočne veľkým sitom, do ktorého uložíme odstrihnutý štvorec gázy. Vajíčkovú hmotu nalejeme na gázu. "Voda" pretečie a zostanú nám zrazené vajíčka, ktoré v gáze utiahneme a ešte rukou vytlačíme prebytočnú tekutinu. Pomáhame si studenou tečúcou vodou, keďže vajíčka sú veľmi horúce. Čím viac tekutiny odšťavíme, tým vo výsledku bude hrudka suchšia. My ju máme radi šťavnatú, preto gázu veľmi silno neuťahujem. Keď sa nám zdá, že sme odšťavili dostatočné množstvo tekutiny, gázu utiahneme špagátom a zavesíme nad umývadlo, aby hrudka takto vychladla a máme hotovo.
  5. Niekto pripravuje hrudku nasladko. Namiesto lyžičky soli pridá kryštálový cukor, niekto zasa pridáva namočené hrozienka v rume alebo sušené brusnice. Receptov na túto veľkonočnú dobrotu je naozaj veľa. Každý si musí nájsť ten správny, ktorý bude vyhovovať jemu. Nám doma chutí práve tento slaný variant, ktorý ma naučila pripravovať moja mamka.

Keď si pripravíte hrudku naslano, môžete ju podávať napríklad k šunkám, údenému mäsu či dokonca k majonézovému šalátu, ktorý pripravujem podľa tohto receptu. Prípade si ju vychutnajte samostatne len s čerstvým pečivom.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár