NajRecept.sk Dezerty Koláče Hrnčekový makový koláč s citrónom. Rýchly recept, na ktorý nepotrebujete váhu ani odmerky.
Hrnčekový makový koláč s citrónom. Rýchly recept, na ktorý nepotrebujete váhu ani odmerky.
Hrnčekový makový koláč s citrónom. Rýchly recept, na ktorý nepotrebujete váhu ani odmerky.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Makový koláč s citrónom a šľahačkou je na sviatky ako stvorený. Výborný je na spotrebovanie maku, ktorý sme používali pri pečení vianočných koláčov. Jeho nadýchané cesto dopĺňa krémová vrstva a citrónový sirup, vďaka ktorým nie je príliš sladký.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   24.12.2024

Hrnčekový makový koláč s citrónom. Rýchly recept, na ktorý nepotrebujete váhu ani odmerky.

Makový koláč s citrónom a šľahačkou je na sviatky ako stvorený. Výborný je na spotrebovanie maku, ktorý sme používali pri pečení vianočných koláčov. Jeho nadýchané cesto dopĺňa krémová vrstva a citrónový sirup, vďaka ktorým nie je príliš sladký.

30 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

3 ks
vajce
1 hrnček
kryštálový cukor
1 hrnček
mlieko
2/3 hrnčeka
olej
1 a 1/2 hrnčeka
múka
1 hrnček
krupica
2/3 hrnčeka
celý mak
1 bal.
kypriaci prášok do pečiva

Citrónový sirup:

1 hrnček
kryštálový cukor
1 a 1/2 hrnčeka
voda
1/2 ks
citrón (šťava z neho)

Šľahačková vrstva:

2 bal.
smotana na šľahanie (33 %)

Na dokončenie:

podľa potreby
celý mak
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia

Tento makový dezert si zamilujete nielen pre jeho skvelú chuť, ale aj jednoduchú prípravu a to, že sa hodí ako na bežné dni, tak aj na slávnostne prestreté stoly. Ak by ste neboli milovníkmi citrónových príchutí, citrónový sirup môžete úplne vynechať.

  1. Vajíčka dôkladne vyšľaháme s cukrom a za stáleho miešania prilejeme najprv mlieko a potom olej.
  2. V druhej mise zmiešame všetky zostávajúce suché suroviny a postupne ich pridáme k mokrým.
  3. Do plechu s rozmermi 25 x 35 cm dáme papier na pečenie. Doň následne nalejeme cesto a vložíme do rúry, ktorú sme vyhriali na 180 °C. Koláč pečieme 25 minút.
  4. Hotový koláč polejeme citrónovým sirupom, ktorý sme pripravili tak, že sme zmiešali citrónovú šťavu, kryštálový cukor a vodu. Zmes sme povarili 3 minúty a následne nechali mierne vychladnúť.
  5. Na vychladnutý koláč nanesieme vyšľahanú smotanu, dekorujeme ho makom a dáme aspoň na hodinu do chladu.

Hotový koláč krájajte na menšie štvorce alebo obdĺžniky a podávajte. Namiesto maku ho môžete dekorovať aj mletými orechmi, kokosom, mandľovými plátkami alebo hoblinami čokolády. Dokonca, skvelo môže vyzerať aj plátok citróna, ktorý naň položíte tesne pred servírovaním.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár