NajRecept.sk Čásť dňa Obed, Hlavné jedlo Hovädzí viedenský guláš. S týmto receptom bude mäso dokonale krehké.
Hovädzí viedenský guláš. S týmto receptom bude mäso dokonale krehké.
Hovädzí viedenský guláš. S týmto receptom bude mäso dokonale krehké.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Michaela Žítková

U mňa bol dnes na obed viedenský guláš s varenými zemiakmi a pažítkou. Tento výborný sýty pokrm nikdy nesklame, takže je vhodnou voľbou vždy, keď neviem, čo by som varila. Autor: Michaela Žítková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   24.11.2024

Hovädzí viedenský guláš. S týmto receptom bude mäso dokonale krehké.

U mňa bol dnes na obed viedenský guláš s varenými zemiakmi a pažítkou. Tento výborný sýty pokrm nikdy nesklame, takže je vhodnou voľbou vždy, keď neviem, čo by som varila. Autor: Michaela Žítková

20 min
Čas prípravy
150 min
Čas varenia
Suroviny
1 kg
hovädzia glejovka
400 – 600 g
cibuľa
150 g
tuk alebo repkový olej
1 lyžica
mletá paprika
2 strúčiky
cesnak
1 lyžica
paradajkový pretlak
2 lyžice
gulášové korenie
podľa potreby
voda alebo vývar
podľa potreby
pažítka
Postup receptu
Vytlačiť
20 min
Čas prípravy
150 min
Čas varenia

Na to, aby guláš chutil čo najlepšie, je dôležité vybrať správne mäso. Ja mám najradšej hovädzie, ktoré po približne dvoch hodinách varenia zmäkne, takže sa pri jedení doslova rozpadá v ústach.

  1. Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno a opečieme na tuku alebo oleji dozlata.
  2. Cibuľu zaprášime mletou paprikou, poriadne premiešame a chvíľu opekáme.
  3. Hovädzie mäso očistíme, nakrájame a vložíme do hrnca k cibuli.
  4. Keď je mäso mierne opečené, pridáme gulášové korenie. Ak ho nemáme, nahradíme ho kombináciou majoránky, drvenej rasce, citrónovej kôry alebo kvapky octu, čierneho mletého korenia a soli.
  5. Do hrnca pridáme pretlačený cesnak, paradajkový pretlak, dôkladne premiešame a necháme chvíľu dusiť.
  6. Celú zmes nakoniec zalejeme vodou alebo vývarom, zakryjeme pokrievkou a dusíme 2 až 3 hodiny. Ja som mala mäso mäkké po približne 2,5 hodine.

Ku gulášu sa dajú servírovať rôzne prílohy. My doma preferujeme varené zemiaky, no vyskúšať môžete aj parenú knedľu. Výsledný pokrm následne ešte ozdobíme čerstvou pažítkou.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár