NajRecept.sk Dezerty Koláče Gápelský koláč - škoricové nebíčko v ústach
Gápelský koláč - škoricové nebíčko v ústach
Recept Gápelský koláč - škoricové nebíčko v ústach
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Mishenka

Tento koláč vždy mizne z plechu ešte za horúca. Voňavý, bohato plnený, navrchu chrumkavý zo škoricového cukru. A ak náhodou zvýši kúsok či dva na druhý deň, stále je dobrý, nie ako iné kysnuté koláče či buchty, ktoré tvrdnú.

Mishenka Mishenka    ·   25.4.2023

Gápelský koláč - škoricové nebíčko v ústach

Tento koláč vždy mizne z plechu ešte za horúca. Voňavý, bohato plnený, navrchu chrumkavý zo škoricového cukru. A ak náhodou zvýši kúsok či dva na druhý deň, stále je dobrý, nie ako iné kysnuté koláče či buchty, ktoré tvrdnú.

40 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia
Suroviny
125 ml
mlieko
375 g
polohrubá múka
50 g
kryštálový cukor
50 g
rozpustené maslo
1 ks
vajce
1 ks
žĺtko
štipka
soľ
440 g
slivkové povidla
1/2 ks
droždie

Na vrch:

trocha
rozpustené maslo

Posýpka:

2 lyžice
kryštálový cukor
1 lyžica
mletá škorica
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia
  1. Z mlieka, trochy cukru a droždia si pripravíme kvások, ten potom nalejeme do múky, pridáme rozpustené maslo, zvyšný cukor, celé vajce a ešte jedno žĺtko, štipku soli a vymiesime jemné cesto.
  2. Necháme ho asi hodinu vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  3. Cesto potom natenko vyvaľkáme a štedro natrieme povidlami.
  4. Cesto potom preložíme tak, že spodnú stranu prehneme dohora do približne tretiny a potom to isté urobíme s vrchnou stranou, ktorú preložíme na spodok, čím vytvoríme tri vrstvy.
  5. Krájame na 4-5cm pásiky, poukladáme na vymastený a múkou vysypaný plech a nakoniec potrieme rozpusteným maslom a posypeme posýpkou z 2 lyžíc cukru a 1 lyžice mletej škorice.
  6. Necháme 10 minút podkysnúť a pečieme 15min na 200 st.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár