NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Fúkané žĺtkové koláčiky zo štyroch surovín. Takto si zaistíte, že sa zdvihnú a budú mať pekný tvar.
Fúkané žĺtkové koláčiky zo štyroch surovín. Takto si zaistíte, že sa zdvihnú a budú mať pekný tvar.
Recept Fúkané žĺtkové koláčiky zo štyroch surovín. Takto si zaistíte, že sa zdvihnú a budú mať pekný tvar.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Marcela Sácká

Žĺtkové fúkané koláčiky sú pre mňa dokonalým symbolom Vianoc. Ich jemné cesto je príjemne sladké a veľkým plusom je tiež pekný tvar. Je len na vás, či budú pripomínať hviezdičky, srdiečka, zvončeky alebo vločky. Autor: Marcela Sácká

Naďa Černá Naďa Černá    ·   8.12.2024

Fúkané žĺtkové koláčiky zo štyroch surovín. Takto si zaistíte, že sa zdvihnú a budú mať pekný tvar.

Žĺtkové fúkané koláčiky sú pre mňa dokonalým symbolom Vianoc. Ich jemné cesto je príjemne sladké a veľkým plusom je tiež pekný tvar. Je len na vás, či budú pripomínať hviezdičky, srdiečka, zvončeky alebo vločky. Autor: Marcela Sácká

30 min
Čas prípravy
10 min
Čas varenia
Suroviny
3 ks
žĺtky
300 g
práškový cukor
1 lyžička
amónium (cukrárske droždie)
40 g
hladká múka
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
10 min
Čas varenia

Príprava žĺtkových koláčikov je rýchla, takže sú výbornou voľbou pre každého, kto nemá veľa času, no pritom nechce mať na sviatky prázdny stôl. Ja ich spravidla robím pár dní pred Vianocami, pretože na rozdiel od lineckých alebo medovníkov nepotrebujú čas na zmäknutie.

  1. Deň pred pečením vyšľaháme žĺtky so 150 g práškového cukru a jednou lyžičkou amónia – cukrárskeho droždia, ktoré sa dá kúpiť v špecializovaných obchodoch alebo v drogérii. Zmes dáme do chladničky a necháme odpočívať do ďalšieho dňa.
  2. Ráno pridáme 150 g práškového cukru, hladkú múku a vypracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme na hrúbku 2 až 3 mm a vykrajujeme z neho rôzne tvary.
  3. Koláčiky naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme, resp. sušíme pri teplote 150 °C až pokým "nevyskočia" a nejdú odlepiť, čo je približne 10 minút. Každá rúra však pečie inak, preto koláčiky sledujeme.

Hotové žĺtkové koláčiky necháme vychladnúť a môžeme hneď konzumovať. Tým, že sú samé o sebe dosť sladké, nemusíme ich dekorovať práškovým cukrom. Ak by sa vám však zdalo, že vyzerajú príliš jednoducho, môžete ich dozdobiť roztopenou čokoládou.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár