NajRecept.sk Torty Sladké torty Čokoládová torta Fantastický čokoládový zákusok s lieskovoorieškovým krémom
Fantastický čokoládový zákusok s lieskovoorieškovým krémom
Recept Fantastický čokoládový zákusok s lieskovoorieškovým krémom
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Karambola

Krehké jemné cesto, ktoré dokonalo dopĺňa lieskovoorieškový krém, na ňom jemný čokoládový krém a navrchu dokonalá poleva z pravej belgickej čokolády. Nedám dopustiť na kvalitnú čokoládu, ktorú používam pri pečení. Tá chuť je vo výsledku naozaj neskutočná. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   17.6.2025

Fantastický čokoládový zákusok s lieskovoorieškovým krémom

Krehké jemné cesto, ktoré dokonalo dopĺňa lieskovoorieškový krém, na ňom jemný čokoládový krém a navrchu dokonalá poleva z pravej belgickej čokolády. Nedám dopustiť na kvalitnú čokoládu, ktorú používam pri pečení. Tá chuť je vo výsledku naozaj neskutočná. Autor: Karambola

45 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

5 ks
vajce
5 lyžíc
kryštálový cukor
5 lyžíc
hladká múka
1 lyžica
mleté mandle
1/2 bal.
prášok do pečiva

Krém:

500 g
mascarpone
190 g
smotana na šľahanie
120 g
jemný tvaroh
180 g
belgická čokoláda
90 g
práškový cukor

Na potretie:

podľa potreby
lieskovoorieškový krém (Nutella)

Poleva:

150 g
belgická čokoláda
2 lyžice
kokosový olej
Postup receptu
Vytlačiť
45 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia

Kým som sa dopracovala k dokonalej čokoládovej poleve, ktorú vidíte aj na tomto zákusku, istý čas to trvalo. Nakoniec sa mi to však podarilo. Tajomstvo je v kokosovom oleji, vďaka ktorému je dokonalo hladká a pri krájaní sa neláme.

  1. Cesto pripravíme klasickým spôsobom. Vajíčka vyšľaháme s cukrom do tuhej peny. Postupne pridáme múku, kypriaci prášok a mleté mandle. Vymiešané cesto nanesieme na plech, pekne špachtľou uhladíme a dáme piecť. Pečieme v plechu s papierom na pečenie – použila som klasický veľký plech. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 15 minút – sledujeme. 
  2. Po upečení stiahneme z cesta papier na pečenie a necháme vychladnúť. Po vychladnutí povrch potrieme lieskovoorieškovým krémom. 
  3. Do misky dáme mascarpone, smotanu na šľahanie, tvaroh a práškový cukor. Mixérom vyšľaháme do jednotnej hmoty. Dávame pozor, aby sme hmotu neprešľahali, mascarpone je na to veľmi náchylné.
  4. V horúcom vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu. Keď máme čokoládu rozpustenú, odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Do mierne vychladnutej čokolády pridáme trochu vyšľahaného krému, premiešame – vyrovnáme tak teploty jednotlivých hmôt a následne celú čokoládovú hmotu pridáme do celej mascarpone hmoty. Krátko prešľaháme a krém je hotový.
  5. Hotový krém nanesieme na cesto s lieskovoorieškovým krémom a pekne uhladíme. Odložíme do chladničky stuhnúť a po stuhnutí polejeme vrch čokoládovou polevou. 
  6. Čokoládová poleva: V horúcom vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, do ktorej pridáme kokosový olej. Miešaním tieto suroviny spojíme a dostaneme hladkú čokoládovú polevu.

Výsledný dezert je jemný a na jazyku sa doslova rozplýva. Kombinácia vláčneho cesta, mascarpone krému a čokoládovej polevy je jednoducho na nezaplatenie. Máte chuť ešte na nejaký podobný dezert? Vyskúšajte tento nepečený nutellový s poriadnou vrstvou čokolády.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár