NajRecept.sk Pečivo Pagáče Fantastické pagáče z kysnutého cesta s kapustou a zemiakmi.
Fantastické pagáče z kysnutého cesta s kapustou a zemiakmi.
Recept Fantastické pagáče z kysnutého cesta s kapustou a zemiakmi.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Milada Sumková

Po dlhej dobe som sa rozhodla, že spravím pagáče, no nechcela som klasiku vo forme tých oškvarkových. Namiesto toho som vyskúšala tieto kapustovo-zemiakové a urobila som dobre. Cesto je mäkké a nadýchané aj niekoľko dní po upečení. Plus všetko dopĺňa skvelá plnka. Autor: Milada Sumková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   27.2.2025

Fantastické pagáče z kysnutého cesta s kapustou a zemiakmi.

Po dlhej dobe som sa rozhodla, že spravím pagáče, no nechcela som klasiku vo forme tých oškvarkových. Namiesto toho som vyskúšala tieto kapustovo-zemiakové a urobila som dobre. Cesto je mäkké a nadýchané aj niekoľko dní po upečení. Plus všetko dopĺňa skvelá plnka. Autor: Milada Sumková

40 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

550 g
hladká múka
1 ks
vajce
1 kocka
droždie
2 lyžičky
soľ
štipka
cukor
1 lyžica
bravčová masť
350 – 400 ml
vlažná voda

Náplň:

400 – 500 g
zemiaky
podľa potreby
kyslá kapusta
podľa potreby
slanina
podľa potreby
bravčová masť
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia

Kapustovo-zemiakové pagáče sú skvelé ako pohostenie na oslavy, sviatky alebo rôzne posedenia. Vedia skvelo zasýtiť, takže ich pokojne môžete servírovať aj na raňajky či desiatu. V takom prípade je však lepšie, keď ich spravíte o niečo väčšie. Budú sa vám lepšie jesť.

  1. Do trochy vlažnej vody pridáme cukor a droždie. Počkáme, kým nám vznikne kvások.
  2. Hotový kvások pridáme k ostatným surovinám a spracujeme polotuhé cesto, ktoré zakryjeme čistou utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť (aspoň na hodinu).
  3. Vykysnuté cesto vyvaľkáme a vykrojíme z neho rovnomerné štvorce, ktoré naplníme plnkou. Tú si pripravíme tak, že uvarené zemiaky popučíme a premiešame s opraženou slaninkou, kyslou kapustou a masťou.
  4. Plnku zabalíme do cesta a pagáče prenesieme na vymastený plech, kde ich ešte upravíme do požadovaného tvaru. Povrch potrieme masťou, popicháme vidličkou a pečieme približne 35 minút pri teplote 180 °C.
  5. Pagáče ešte za horúca potrieme masťou a podávame.

Pagáče sú skutočne výborné a stoja za vyskúšanie. Po vychladnutí ich umiestnite do nádoby s uzáverom, aby boli aj na ďalší deň príjemne mäkké a nadýchané. Ak by ste okrem týchto pagáčov chceli vyskúšať aj klasické oškvarkové, inšpirujte sa týmto receptom.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár