NajRecept.sk Dezerty Koláče Jablkový koláč Fantastické jablkové pité s krehkým cestom a šťavnatou plnou.
Fantastické jablkové pité s krehkým cestom a šťavnatou plnou.
Recept Fantastické jablkové pité s krehkým cestom a šťavnatou plnou.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Jablkové pité je jedným z najtradičnejších koláčov, ktoré robím na pravidelnej báze. Je rýchle, jednoduché a veľmi dobré. Okrem toho má výhodu aj v tom, že vďaka nemu môžem spotrebovať prebytočné jablká, ktoré by sa mi inak pokazili. Tentokrát som však trochu zaexperimentovala a pripravila som mierne odlišnú verziu.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   3.2.2025

Fantastické jablkové pité s krehkým cestom a šťavnatou plnou.

Jablkové pité je jedným z najtradičnejších koláčov, ktoré robím na pravidelnej báze. Je rýchle, jednoduché a veľmi dobré. Okrem toho má výhodu aj v tom, že vďaka nemu môžem spotrebovať prebytočné jablká, ktoré by sa mi inak pokazili. Tentokrát som však trochu zaexperimentovala a pripravila som mierne odlišnú verziu.

25 min
Čas prípravy
45 min
Čas varenia
Suroviny

Plnka:

1 a 1/2 kg
jablko
80 g
kryštálový cukor
10 g
vanilkový cukor
1 lyžička
škorica
50 – 60 g
krupica

Cesto:

4 ks
vajce
200 g
kryštálový cukor
150 ml
rastlinný olej
180 ml
biely jogurt
100 ml
mlieko
250 g
polohrubá múka
2 lyžičky
prášok do pečiva
Postup receptu
Vytlačiť
25 min
Čas prípravy
45 min
Čas varenia

Receptov na jablkové pité nájdete na internete veľa. Ak by ste chceli vyskúšať niečo menej bežné a odlišné, stavte na tento recept. Od toho klasického sa odlišuje tým, že cesto nie je pevné, ale tekuté a do plechu sa leje. Výsledkom je vďaka tomu nadýchaný dezert, z ktorého si každý pýta prídavok.

  1. Jablká umyjeme, ošúpeme a nahrubo nastrúhame.
  2. Nastrúhané jablká vložíme do hrnca, prisypeme k nim kryštálový a vanilkový cukor a povaríme na strednom ohni približne 5 až 6 minút. Keď zmäknú, stiahneme ich z ohňa a primiešame k nim škoricu a krupicu a necháme ich vychladnúť.
  3. Pomocou kuchynského robota vyšľaháme vajcia s cukrom. Šľaháme približne 5 až 6 minút. Následne za stáleho miešania pridáme rastlinný olej, biely jogurt a mlieko.
  4. Do vyšľahanej zmesi preosejeme polohrubú múku s práškom do pečiva a všetko ručne premiešame. Hotové cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Prvú vylejeme na spodok plechu s rozmermi 35 x 20 cm, ktorý sme vystlali papierom na pečenie a dáme piecť na 10 až 12 minút pri teplote 180 °C.
  5. Na upečené cesto nanesieme jablká, na ktoré následne nalejeme druhú časť cesta a vložíme do rúry. Pečieme 30 až 35 minút pri teplote 170 až 180 °C.

Po upečení nechajte jablkové pité vychladnúť. Následne ho posypte práškovým cukrom, nakrájajte na štvorce alebo obdĺžniky a podávajte. Ak máte doma kyslejšie jablká, množstvo cukru alebo škorice pokojne zvýšte, aby bol koláč príjemne sladký.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár