NajRecept.sk Dezerty Koláče Famózny koláč veľhory s vanilkovým pudingom
Famózny koláč veľhory s vanilkovým pudingom
Recept Famózny koláč veľhory s vanilkovým pudingom
Foto: Petra H

Fenomenálny koláč z odpaľovaného cesta, plnený vanilkovým pudingom preliaty čokoládou. Vanilkový krém niekedy robím s ricottou a niekedy aj s mascarpone, je na vás, aký smotanový syr použijete. Ja mám osobne radšej ricottu. Na vrchu vyšľahaná šľahačka a celý zákusok krásne ochutí aj čokoláda, ktorú len tak nafŕkame na vrch. Koláčik je naozaj chutný a chutil u nás doma každému, takže som ho určite nepiekla naposledy. Určite vyskúšajte aj vy. Autor: Petra

Petra H Petra H    ·   13.3.2021

Famózny koláč veľhory s vanilkovým pudingom

Fenomenálny koláč z odpaľovaného cesta, plnený vanilkovým pudingom preliaty čokoládou. Vanilkový krém niekedy robím s ricottou a niekedy aj s mascarpone, je na vás, aký smotanový syr použijete. Ja mám osobne radšej ricottu. Na vrchu vyšľahaná šľahačka a celý zákusok krásne ochutí aj čokoláda, ktorú len tak nafŕkame na vrch. Koláčik je naozaj chutný a chutil u nás doma každému, takže som ho určite nepiekla naposledy. Určite vyskúšajte aj vy. Autor: Petra

Suroviny

Cesto:

1 hrnček
voda
1/2 hrnčeka
maslo
1 hrnček
hladká múka
4 ks
vajce

Náplň:

1 bal.
smotanový syr Ricotta
2 bal.
vanilkový puding
1 bal.
vanilkový cukor
600 ml
mlieko
250 g
maslo
400 ml
smotana na šľahanie
horká čokoláda
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Pripravíme si formu na pečenie (25 x 38 cm). Rúru rozohrejeme na 200 stupňov.
  2. Vodu si nalejeme do hrnca, pridáme maslo a rozpustíme na ohni. Keď máme maslo rozpustené, odstavíme z ohňa, pridáme za stáleho miešania múku. Dáme späť na oheň, na miernom ohni necháme pekne uvariť - stále miešame. Z ohňa odstavíme vtedy, ak sa nám hmota od stien hrnca odlepuje. Vmiešame jedno vajíčko po druhom. Zakaždým dôkladne vymiešame vareškou.
  3. Pripravené cesto rozotrieme do formy na pečenie, ktorú sme si vopred vymazali maslom. Pečieme cca 25 - 30 minút. Nesmieme rúru otvárať, inak nám cesto spadne a nebude krásne nadýchané. Po uplynutí doby rúru vypneme, ale koláč nevyberáme. Necháme mierne pootvorené dvierka a až cca po 5 - 7 minútach ho vyberieme a necháme vychladnúť.
  4. Z mlieka, vanilkových pudingov a vanilkového cukru uvariť pudingy, nechať vychladnúť. Potom vyšľahať jedno maslo a pridať vychladnutý puding a Ricottu. Krém krásne stuhol.
  5. V druhej miske si vyšľaháme smotanu na šľahanie a necháme vychladiť v chladničke.
  6. Na vychladnuté cesto si nanesieme vanilkovú plnku, navrstvíme šľahačku.
  7. Potom nakrájame a polejeme čokoládou.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár