NajRecept.sk Dezerty Koláče Tvarohový koláč Famózny broskyňový koláč na štýl cheesecake. Vďaka tejto surovine nebude krém tiecť.
Famózny broskyňový koláč na štýl cheesecake. Vďaka tejto surovine nebude krém tiecť.
Recept Famózny broskyňový koláč na štýl cheesecake. Vďaka tejto surovine nebude krém tiecť.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Tvarohové koláče sú ľahké, nadýchané a veľmi dobré. Predstavujú tak moju prvú voľbu vždy, keď zvažujem, čo upiecť. Tento dezert sa v mnohom podobá na cheesecake s tým rozdielom, že jeho základ predstavuje klasické cesto, nie sušienky.

Sophie Mayer Sophie Mayer    ·   24.1.2025

Famózny broskyňový koláč na štýl cheesecake. Vďaka tejto surovine nebude krém tiecť.

Tvarohové koláče sú ľahké, nadýchané a veľmi dobré. Predstavujú tak moju prvú voľbu vždy, keď zvažujem, čo upiecť. Tento dezert sa v mnohom podobá na cheesecake s tým rozdielom, že jeho základ predstavuje klasické cesto, nie sušienky.

30 min
Čas prípravy
50 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

2 ks
vajce
50 g
cukor
1/4 lyžičky
soľ
1 lyžička
vanilkový extrakt
100 g
zmäknuté maslo
250 g
hladká múka
1 lyžička
prášok do pečiva

Krém:

2 ks
vajce
100 g
cukor
1 lyžička
vanilkový extrakt
30 g
kukuričný škrob
350 g
kyslá smotana alebo grécky jogurt
2 ks
broskyne
podľa potreby
mandľové plátky
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
50 min
Čas varenia

Či už ste sa objedli cheesecakeov alebo len chcete vyskúšať niečo iné, tento tvarohový koláč je tou najlepšou voľbou. Do krémovej plnky môžete dať čerstvé ovocie aj kompót. Dokonca, výborné sú aj sušené hrozienka alebo brusnice namočené v sirupe či rume.

  1. V mise zmiešame vajcia, cukor, soľ, vanilkový extrakt a zmäknuté maslo.
  2. Do mokrých ingrediencií pridáme hladkú múku, prášok do pečiva a vypracujeme pevné cesto, ktoré vtlačíme do tortovej formy s priemerom 20 až 22 cm. Kraje cesta popri vtláčaní vytiahneme smerom hore.
  3. Takto pripravené cesto vložíme na 15 až 20 minút do mrazničky. 
  4. Medzitým si pripravíme krém. V mise vymiešame vajcia, cukor, vanilkový extrakt a kukuričný škrob, ktorý zmes zahustí a zabráni, aby po upečení tiekla. Potom primiešame kyslú smotanu alebo grécky jogurt a pridáme nakrájané čerstvé alebo zavárané broskyne.
  5. Cesto vytiahneme z mrazničky, vylejeme doň pripravený krém, vrch posypeme mandľovými plátkami a pečieme pri teplote 170 °C približne 50 minút.

Koláč nechajte vychladnúť, vytiahnite ho z formy a krájajte na menšie trojuholníky. Tie môžete pred podávaním posypať práškovým cukrom alebo dekorovať čerstvým či zaváraným ovocím alebo šľahačkou. Fantázii sa medze nekladú.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár