NajRecept.sk Dezerty Koláče Tvarohový koláč Famózne tvarohové koláče s domácim džemom, malinami a mrveničkou.
Famózne tvarohové koláče s domácim džemom, malinami a mrveničkou.
Recept Famózne tvarohové koláče s domácim džemom, malinami a mrveničkou.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jana Podoláková Burkartová

Prednedávnom som upiekla tieto kysnuté tvarohové koláče a musím povedať, že výsledok stál za každú minútu strávenú v kuchyni. Cesto krásne vykyslo, bolo mäkučké a nadýchané a plnka z tvarohu mu dodala jemnosť, ktorá je pre tieto tradičné koláče charakteristická. Autor: Jana Podoláková Burkartová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   3.10.2024

Famózne tvarohové koláče s domácim džemom, malinami a mrveničkou.

Prednedávnom som upiekla tieto kysnuté tvarohové koláče a musím povedať, že výsledok stál za každú minútu strávenú v kuchyni. Cesto krásne vykyslo, bolo mäkučké a nadýchané a plnka z tvarohu mu dodala jemnosť, ktorá je pre tieto tradičné koláče charakteristická. Autor: Jana Podoláková Burkartová

50 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto

600 g
hladká múka
300 ml
mlieko
2 ks
žĺtok
80 g
masť
6 lyžíc
kryštálový cukor
1 lyžička
soľ
1 ks
citrón
1/2 kocky
droždie

Tvarohová plnka

podľa potreby
tvaroh
podľa chuti
cukor
1 ks
žĺtok
podľa potreby
smotana
podľa chuti
pomarančová kôra
podľa chuti
džem
podľa potreby
čerstvé maliny

Mrvenička

podľa potreby
polohrubá múka
podľa potreby
maslo
podľa potreby
práškový cukor

Na potretie

1 ks
žĺtok
podľa potreby
mlieko
Postup receptu
Vytlačiť
50 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia

Príprava kysnutého cesta môže na prvý pohľad pôsobiť zložito, no s trochou trpezlivosti sa dá hravo zvládnuť. Ja som ho tentokrát vytvarovala do menších bochníkov, ktoré som naplnila tvarohom a džemom a ozdobila malinami. Tie koláču dodali príjemnú šťavnatosť a kyslosť.

  1. V mlieku rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a počkáme, kým vzíde kvások.
  2. Do kvásku pridáme žĺtky, masť, zvyšok cukru, kôru z jedného celého citróna, soľ a všetko jemne vymiešame. Postupne pridávame múku a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť 40 až 50 minút.
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na menšie časti, z ktorých vytvoríme bochníky. Tie umiestnime na vymastený plech a necháme ešte 20 minút kysnúť.
  4. Medzitým si pripravíme tvarohovú plnku. Na tú v miske zmiešame tvaroh, cukor, žĺtok, kvapku smotany a pomarančovú kôru.
  5. Do bochníkov spravíme menšiu jamku, okolo ktorej nastriekame pripravenú tvarohovú plnku. Do stredu dáme za lyžičku domáceho džemu, na to čerstvé maliny a navrch mrvenicu. Tú vytvoríme zmiešaním polohrubej múky, zmäknutého masla a práškového cukru.
  6. Pripravené koláče necháme ešte 20 minút odpočinúť. Potom ich potrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom a pečieme pri 180 °C približne 25 minút.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár