NajRecept.sk Dezerty Koláče Famózna belgická čokoládová torta s maslovo-žĺtkovým krémom.
Famózna belgická čokoládová torta s maslovo-žĺtkovým krémom.
Recept Famózna belgická čokoládová torta s maslovo-žĺtkovým krémom.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Táto čokoládová torta je dokonalou voľbou pre každého, kto miluje sladké a chcel by si dopriať niečo dobré a možno menej tradičné. Piškóta je mäkká a šťavnatá, pričom ju perfektne dopĺňa maslový krém a čokoládová poleva. Určite vyskúšajte, dezert stojí za to.

Sophie Mayer Sophie Mayer    ·   14.3.2025

Famózna belgická čokoládová torta s maslovo-žĺtkovým krémom.

Táto čokoládová torta je dokonalou voľbou pre každého, kto miluje sladké a chcel by si dopriať niečo dobré a možno menej tradičné. Piškóta je mäkká a šťavnatá, pričom ju perfektne dopĺňa maslový krém a čokoládová poleva. Určite vyskúšajte, dezert stojí za to.

55 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny

Krém:

180 g
kryštálový cukor
podľa chuti
vanilkový cukor alebo extrakt
50 g
kukuričný škrob
6 ks
žĺtok
400 ml
mlieko
150 g
maslo

Cesto:

120 g
hladká múka
30 g
kakao
1 lyžička
kypriaci prášok
1/2 lyžičky
jedlá sóda
6 ks
bielok
1 ks
vajce
150 g
kryštálový cukor
120 g
grécky jogurt
80 ml
rastlinný olej

Čokoládová poleva:

80 g
tmavá čokoláda
100 ml
33 % smotana

Ďalej:

20 g
kakao
Postup receptu
Vytlačiť
55 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia

Čokoládové torty robím zvyčajne len na nejakú oslavu alebo sviatok. Málokedy sa u mňa objavujú počas víkendu alebo týždňa, pretože ich príprava je o niečo komplikovanejšia. Namiesto nich robím radšej rýchle rezy, ako sú napríklad tieto z kyslej smotany. Tentokrát som však mala počas víkendu trochu viac času, preto som vyskúšala belgickú čokoládovú tortu a výsledok bol dokonalý.

  1. V hrnci zmiešame kryštálový cukor, vanilkový extrakt alebo cukor a kukuričný škrob. Následne pridáme žĺtky, po častiach mlieko a všetko dôkladne premiešame.
  2. Zmes dáme na sporák a varíme dovtedy, kým nezhustne. Hotový puding prelejeme do misky a pridáme maslo, ktoré doň dôkladne zapracujeme. Následne ho zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
  3. V druhej miske zmiešame hladkú múku, kakao, kypriaci prášok a jedlú sódu.
  4. Bielky vyšľaháme spolu s vajíčkom do peny. Za stáleho šľahania postupne pridávame cukor. Keď ho zašľaháme, pridáme grécky jogurt, olej a šľaháme ďalej.
  5. K mokrým surovinám pridáme suché, všetko dôkladne premiešame a vylejeme do tortovej formy s priemerom 20 cm. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 40 minút.
  6. Vychladnutý krém ešte raz prešľaháme – šľaháme 3 až 5 minút.
  7. Z vychladnutého upečeného korpusu odstránime nerovnú vrchnú časť a pozdĺžne ho prekrojíme na polovicu.
  8. Na jednu časť cesta nanesieme pripravený krém (trochu si z neho necháme na dekorovanie), uhladíme a položíme naň druhú časť.
  9. Vrch torty dekorujeme čokoládovou polevou, ktorú si pripravíme rozpustením tmavej čokolády s horúcou smotanou. Prípadne vyskúšajte tento recept na krásne lesklú polevu. Takto pripravenú tortu vložíme do chladničky na niekoľko hodín – ideálne na celú noc.
  10. Na povrchu torty môžeme spraviť mriežkový vzor a nakoniec ju dekorujeme krémom, ktorý nám zostal a ktorý sme zmiešali s kakaom.
  11. Boky ešte ozdobíme rozdrobeným cestom z nerovnomerného povrchu, ktorý sme odstránili v kroku č. 7 a máme hotovo.

Hotovú tortu už len nakrájajte na trojuholníky a môžete podávať. Aby sa krém neroztopil a dezert chutil čo najlepšie, nezabudnite ho skladovať na chladnom mieste. Najlepšie v chladničke.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár