NajRecept.sk Pečivo Chlieb Extra čokoládový chlebíček
Extra čokoládový chlebíček
Recept Extra čokoládový chlebíček
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: NajLucka

Je to asi najlepšia čokoládová torta, ktorú som kedy jedla. Je krásne mäkka a nadýchana, vláčna s plnou chuťou čokolády. Úprimne môžem povedať, že som vyskúšala niekoľko receptov na čokoládové torty, ale tento je jednoznačne najlepší. Základom je samozrejme kvalitná horká čokoláda, mleté lúpané mandlí a len veľmi malé množstvo múky. Práve vďaka mandliam je torta tak nadýchaná a vláčna. Chutí skvele hneď po upečení, ale aj niekoľko dní po ňom. Upiecť si ho môžete v chlebíčkovej forme, ale aj v klasickej tortovej.

NajLucka NajLucka    ·   19.2.2023

Extra čokoládový chlebíček

Je to asi najlepšia čokoládová torta, ktorú som kedy jedla. Je krásne mäkka a nadýchana, vláčna s plnou chuťou čokolády. Úprimne môžem povedať, že som vyskúšala niekoľko receptov na čokoládové torty, ale tento je jednoznačne najlepší. Základom je samozrejme kvalitná horká čokoláda, mleté lúpané mandlí a len veľmi malé množstvo múky. Práve vďaka mandliam je torta tak nadýchaná a vláčna. Chutí skvele hneď po upečení, ale aj niekoľko dní po ňom. Upiecť si ho môžete v chlebíčkovej forme, ale aj v klasickej tortovej.

Suroviny
125 g
horká čokoláda min. 60%
100 g
maslo
3 ks
vajce, oddelene
105 g
práškový cukor
100 g
mandľová múka (jemne mleté lúpané mandle)
35 g
polohrubá múka
1/2 lyžičky
prášok do pečiva
1/4 lyžičky
jedlá sóda
štipka
soľ
Čokoládová poleva:
100 g
horká čokoláda min. 50%
80 g
smotana na šľahanie
plátky mandlí alebo sekané orechy na posypanie
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Na čokoládový chlebíček si pripravíme formu cca 30 x 10 cm.
  2. Rúru predhrejte na 180 stupňov, dno chlebíčkovej formy vyložte papierom na pečenie, boky zľahka vymažte maslom. Pokojne použite aj guľatú tortovú formu s priemerom cca 18-20 cm.
  3. Čokoládu a maslo dajte do misy a spoločne rozpustite, buď v mikrovlnnej rúre alebo vo vodnom kúpeli. Veľmi opatrne, aby sa čokoláda nespálila. Premiešajte a nechajte vychladnúť.
  4. Z práškového cukru odoberte 3 lyžice a dajte bokom. Zvyšok cukru vyšľahajte spoločne so žĺtkami do hustej peny. Múku zmiešajte s práškom do pečiva, sódou a soľou. Z bielkov a 3 lyžíc cukru, ktoré ste si dali bokom, ušľahajte pevný sneh.
  5. Do žĺtkovej peny prilejte vychladnutú čokoládu s maslom a dobre premiešajte. Potom pridajte mleté mandle a následne múku. Nakoniec vmiešajte po častiach ušľahané bielky, opatrne stierkou premiešajte. Cesto vlejte do pripravenej formy a dajte piecť do vyhriatej rúry na 35-40 minút. Presvedčte sa, že je cesto upečené aj vo vnútri.
  6. Vyberte z rúry a nechajte chvíľku vychladnúť vo forme. Potom orežte boky formy a chlebíček preklopte na chladiacu mriežku.
  7. Než úplne vychladne, pripravte si polevu.
  8. Čokoládu dajte do misky a zalejte horúcou smotanou. Nechajte chvíľku stáť, potom vymiešajte do hladkej emulzie. Za občasného miešania nechajte polevu vychladnúť a ľahko zhustnúť. Potom nalejte na chlebíček. Môžete ozdobiť sekanými orechmi alebo plátkami mandlí.
  9. A jedna dôležitá rada na záver, chlebíček servírujte vždy pri izbovej teplote. Pokiaľ ho budete skladovať v chladničke, nezabudnite ho včas vybrať :)
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár