NajRecept.sk Dezerty Koláče Extra čokoládové kocky s jemným maslovým krémom a lieskovými orechmi.
Extra čokoládové kocky s jemným maslovým krémom a lieskovými orechmi.
Recept Extra čokoládové kocky s jemným maslovým krémom a lieskovými orechmi.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Táto čokoládová kocka s jemným krémom je dokonalou bodkou za akýmkoľvek obedom. Jej príprava je rýchla a jednoduchá. Stačí vám len trochu trpezlivosti a niekoľko základných surovín. Určite vyskúšajte. Dezert si zamilujete nielen vy, ale aj všetci, ktorým ho ponúknete.

Sophie Mayer Sophie Mayer    ·   12.3.2025

Extra čokoládové kocky s jemným maslovým krémom a lieskovými orechmi.

Táto čokoládová kocka s jemným krémom je dokonalou bodkou za akýmkoľvek obedom. Jej príprava je rýchla a jednoduchá. Stačí vám len trochu trpezlivosti a niekoľko základných surovín. Určite vyskúšajte. Dezert si zamilujete nielen vy, ale aj všetci, ktorým ho ponúknete.

45 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

130 g
hladká múka
1 lyžička
kypriaci prášok
20 g
kakao
5 ks
vajce
170 g
kryštálový cukor
40 ml
rastlinný olej

Krém:

30 – 40 g
pražené lieskové orechy
250 g
sušené mlieko
50 g
práškový cukor
250 g
maslo
250 ml
mlieko
1/2 lyžičky
vanilkový extrakt

Poleva:

80 g
Kinder vajíčka alebo mliečna čokoláda
80 g
tmavá čokoláda
100 ml
33 % smotana na šľahanie

Ďalej:

100 – 120 ml
mlieko (na potretie korpusu)
Postup receptu
Vytlačiť
45 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia

Keď neviem, čo upiecť na nedeľu alebo oslavu, vo väčšine prípadov robím čokoládovo-krémové kocky podľa tohto receptu. Sú svieže, nadýchané a veľmi dobré. Tentokrát som si však povedala, že vyskúšam niečo nové a rozhodne neľutujem.

  1. V mise zmiešame múku, kypriaci prášok a kakao.
  2. V druhej mise vyšľaháme vaječné bielky do peny. Keď sa na ich povrchu začnú robiť bublinky, postupne a za stáleho šľahania prisýpame cukor.
  3. K bielkom pridáme žĺtky a šľaháme ďalej. Za stáleho šľahania prilejeme olej a nakoniec preosejeme zmes múky, kypriaceho prášku a kakaa.
  4. Všetko opatrne premiešame a hotové cesto dáme do vyššieho plechu s rozmermi 21 x 21 cm. Pečieme pri teplote 170 °C približne 35 – 40 minút.
  5. Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny a postupne prilievame mlieko izbovej teploty. Následne doň pridáme sušené mlieko, ktoré sme zmiešali s práškovým cukrom a šľaháme ďalej.
  6. Do maslovej zmesi pridáme vanilkový extrakt, prešľaháme, pridáme nasekané lieskové orechy a už len ručne premiešame.
  7. Poleva: Kinder vajíčka alebo klasickú mliečnu čokoládu nakrájame na menšie časti, pridáme k nej tmavú čokoládu, smotanu na šľahanie a dáme do mikrovlnky roztopiť.
  8. Z upečeného a vychladnutého cesta odstránime nerovnomernú vrchnú časť a pozdĺžne ho prekrojíme na polovicu. Potrieme ho mliekom, nanesieme naň krém – trochu si z neho nechajte na finálne dekorovanie.
  9. Krémovú vrstvu prikryjeme druhou časťou korpusu, ktorú taktiež potrieme mliekom a nakoniec na ňu vylejeme čokoládovú polevu. Takto pripravený zákusok dáme na 2 až 3 hodiny do chladničky.
  10. Vychladený zákusok nakrájame na kocky, dekorujeme ho zostávajúcim krémom, Kinder vajíčkami a podávame.

Na dekorovanie môžete použiť aj klasickú šľahačku. Prípadne koláč podávajte bez dodatočnej úpravy. Veľmi dobre vyzerá aj vtedy, keď je len poliaty čokoládovou polevou. Tú si môžete pripraviť buď podľa vyššie uvedeného postupu, alebo vyskúšajte tento recept na polevu, ktorá sa pri krájaní neláme.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár