NajRecept.sk Dezerty Koláče Tvarohový koláč Expresný moravský koláč na plech s tvarohom a makom.
Expresný moravský koláč na plech s tvarohom a makom.
Recept Expresný moravský koláč na plech s tvarohom a makom.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jana Pacnerová

Rýchly recept na moravský koláč, ktorý budete mať hotový takmer okamžite. Namiesto niekoľkých malých koláčikov spravíte jeden veľký na plech, ktorý následne pred podávaním veľmi jednoducho nakrájate. Výsledok je na nerozoznanie od originálu. Autor: Jana Pacnerová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   18.4.2025

Expresný moravský koláč na plech s tvarohom a makom.

Rýchly recept na moravský koláč, ktorý budete mať hotový takmer okamžite. Namiesto niekoľkých malých koláčikov spravíte jeden veľký na plech, ktorý následne pred podávaním veľmi jednoducho nakrájate. Výsledok je na nerozoznanie od originálu. Autor: Jana Pacnerová

20 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

500 g
hladká múka
100 g
kryštálový cukor
2 ks
žĺtky
50 g
tuk
50 g
maslo
štipka
soľ
podľa potreby
mlieko

Kvások:

1 kocka
droždie
2 lyžice
kryštálový cukor
250 ml
mlieko

Ďalej:

podľa potreby
sušené hrozienka
podľa potreby
mandľové plátky
Postup receptu
Vytlačiť
20 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia

Moravské koláče spravidla pripravujem podľa tohto receptu, vďaka ktorému sú nadýchané a veľmi chutné. Tentokrát som však chcela mierne zaexperimentovať, preto som sa rozhodla pre tento recept na plech. A môžem povedať, že som urobila dobre. Výsledok je takmer rovnaký, no ušetrila som veľké množstvo času.

  1. Mlieko mierne zahrejeme, pridáme doň kryštálový cukor, rozdrobené droždie a počkáme, kým nám vznikne kvások.
  2. Všetky ostatné suroviny dáme do misy, pridáme kvások a vypracujeme nelepivé cesto, ktoré zakryjeme čistou utierkou, umiestnime na teplé miesto a necháme vykysnúť.
  3. Vykysnuté cesto roztiahneme na plech, ktorý sme vymazali olejom, a pomocou pohára doň spravíme jamky.
  4. Jamky naplníme plnkou podľa chuti. Ja som pripravila makovú a tvarohovú podľa tohto receptu.
  5. Navrch dáme sušené ovocie, mandľové plátky a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 180 °C približne 25 až 30 minút – sledujeme.

Hotový koláč nechajte vychladnúť a následne ho nakrájajte na menšie kúsky. Tie pred podávaním môžete posypať práškovým cukrom. Výsledné moravské koláčiky sú šťavnaté, krehké a jemné – rovnako ako tie tradičné.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár