NajRecept.sk Dezerty Koláče Dvojfarebný kysnutý závin – lacnejšia alternatíva vianočky z obchodu
Dvojfarebný kysnutý závin – lacnejšia alternatíva vianočky z obchodu
Recept Dvojfarebný kysnutý závin – lacnejšia alternatíva vianočky z obchodu
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Mineralka

Tento dvojfarebný kysnutý závin robím pravidelne. Výborne chutí s mliekom, čajom alebo domácim džemom či lekvárom. Je lacnejší ako vianočka z obchodu. Skvelá alternatíva ako obmeniť raňajky či desiatu pre deti do školy. Moje dievčatá to majú veľmi radi. Z uvedenej dávky surovín vyjdú dva väčšie záviny. Autor: Mineralka

Mineralka Mineralka    ·   30.4.2025

Dvojfarebný kysnutý závin – lacnejšia alternatíva vianočky z obchodu

Tento dvojfarebný kysnutý závin robím pravidelne. Výborne chutí s mliekom, čajom alebo domácim džemom či lekvárom. Je lacnejší ako vianočka z obchodu. Skvelá alternatíva ako obmeniť raňajky či desiatu pre deti do školy. Moje dievčatá to majú veľmi radi. Z uvedenej dávky surovín vyjdú dva väčšie záviny. Autor: Mineralka

90 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia
Suroviny
1 kg
hladká múka
štipka
soľ
10 lyžíc
kryštálový cukor
150 ml
olej
1 kocka
droždie
podľa potreby
teplé mlieko
3 lyžice
kakao
na potretie
vajce
Postup receptu
Vytlačiť
90 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia

Trojfarebný kysnutý závin je nadýchaný, sladký a veľmi dobrý. Vie skvelo zasýtiť a môžete ho podávať s čímkoľvek. My ho máme doma radi najmä s domácim džemom – napríklad s týmto marhuľovým.

  1. Najskôr si pripravíme kvások v miske. Do misky dáme trochu teplého mlieka, kryštálového cukru a droždie. Necháme na teplom mieste postáť, aby vzišiel kvások. 
  2. Ostatné suroviny okrem kakaa dáme do misky, pridáme kvások a vypracujeme hladké nelepivé cesto – mlieko prilievame postupne, aby sme nemali cesto príliš riedke, ale zasa ani príliš husté. Je ťažké povedať, koľko mlieka budete potrebovať. Každá múka je iná a každá saje rozdielne množstvo tekutiny. 
  3. Cesto rozdelíme na 2 časti, jednu menšiu a jednu väčšiu. Do menšej časti zamiešame ešte kakao a znova vypracujeme.
  4. Cestá necháme kysnúť pri izbovej teplote zakryté bavlnenou utierkou asi 45 minút. Potom jednotlivé cestá rozdelíme na polovicu – dostaneme tak 2 svetlé a 2 tmavé cestá.
  5. Rozvaľkáme ich a uložíme na seba. Na svetlé cesto uložíme kakaové cesto. Zrolujeme ako rolády. Dostaneme tak 2 rolády, ktoré preložíme na plech s papierom na pečenie.
  6. Necháme kysnúť, kým sa vyhreje rúra. Pečieme pri 180 stupňoch dohneda – cca 25 – 35 minút. Sledujeme. Záleží na veľkosti jednotlivých závinov a na hrúbke vyvaľkaného cesta.
  7. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a popicháme špáradlom.

Hotové záviny po vychladnutí nakrájajte a môžete podávať. Ak chcete, aby boli mäkké aj na druhý deň, uskladnite ich v nádobe s pevným uzáverom. Máte chuť na tradičný nadýchaný makový závin? Vyskúšajte tento rýchly recept bez kysnutia.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár