NajRecept.sk Dezerty Koláče Moravské koláče Dvojctihodné moravské koláče podľa tradičného receptu mojej babičky.
Dvojctihodné moravské koláče podľa tradičného receptu mojej babičky.
Dvojctihodné moravské koláče podľa tradičného receptu mojej babičky.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: NajLucka

Kysnuté plnené koláče, ktoré robievala ešte moja babička. Milujem ich. Cesto je krásne nadýchané, avšak musíte ho nechať poriadne nakysnúť. Ja pri týchto koláčoch pripravujem aj kvások. Niektoré pekárky, tento krok vynechávajú, no ja stále postupujem podľa rád mojej babky. Plním tvarohom, na vrch domáci slivkový lekvár a na vrchu chrumkavá mrvenička.

NajLucka NajLucka    ·   28.1.2024

Dvojctihodné moravské koláče podľa tradičného receptu mojej babičky.

Kysnuté plnené koláče, ktoré robievala ešte moja babička. Milujem ich. Cesto je krásne nadýchané, avšak musíte ho nechať poriadne nakysnúť. Ja pri týchto koláčoch pripravujem aj kvások. Niektoré pekárky, tento krok vynechávajú, no ja stále postupujem podľa rád mojej babky. Plním tvarohom, na vrch domáci slivkový lekvár a na vrchu chrumkavá mrvenička.

95 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia
Suroviny
500 g
hladká múka
100 g
polohrubá múka
60 g
práškový cukor
1 lyžička
soľ
1 kocka
droždie
300 ml
vlažné mlieko
200 ml
olej
2 ks
žĺtok
na potretie 1 ks
vajce

Tvarohová náplň:

2 bal.
mäkký tvaroh
2 ks
žĺtok
1 bal.
vanilkový cukor
podľa chuti
práškový cukor
3 lyžice
rum

Mrvenička:

4 lyžice
polohrubá mäka
4 lyžice
práškový cukor
30 g
maslo
Postup receptu
Vytlačiť
95 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia

Čo sú dvojctihodné koláče? Patria k tradičným koláčom, ktoré sa často pripravujú pri rôznych slávnostných príležitostiach, ako sú svadby, rodinné oslavy alebo veľké kresťanské sviatky. Ich charakteristickým znakom je kombinácia dvoch rôznych náplní v jednom koláči, čo im dáva názov „dvojctihodné“. Náplne môžu byť rôzne – najčastejšie sa používa orechová, maková, tvarohová alebo lekvárová.

  1. V hrnčeku si ohrejeme trochu mlieka, pridáme trochu cukru a rozdrobíme droždie. Necháme vzísť kvások. 
  2. Ostatné suroviny dáme do misky, pridáme vykysnutý kvások a vypracujeme hladké cesto, ktoré poprášime múkou a necháme zakryté utierkou kysnúť dovtedy, kým zdvojnásobí svoj objem. 
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na 24 kusov rovnakej hmotnosti. Spracujeme ich do guličky a necháme kysnúť ešte 10 minút pod utierkou alebo pod igelitom. 
  4. Každý kúsok v ruke roztlačíme, naplníme tvarohom ako buchty a spojom dole ich ukladáme na plech s papierom na pečenie. 
  5. Rukou roztlačíme na placku a necháme zakryté kysnúť ešte 30 minút. 
  6. Potom do každej placky urobíme jamku (ja ju pripravujem tak, že vajíčko obmotám bavlnenou vreckovkou). Do jamky vložíme lekvár, okraje potriem rozšľahaným vajíčkom a celé posypem posýpkou. 
  7. Pečieme asi 25 minút na teplote 170 stupňov. Hotové preložím na mriežku, postriekam rumom a nechám vychladnúť.
  8. Tvarohová náplň:
    Všetky suroviny potrebné na náplň zmiešam v miske.
  9. Mrvenička:
    Všetky suroviny potrebné na mrveničku zmiešam v miske rukami.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár