NajRecept.sk Dezerty Koláče Dunajské vlny – ovocný koláčik s lahodným krémom
Dunajské vlny – ovocný koláčik s lahodným krémom
Recept Dunajské vlny – ovocný koláčik s lahodným krémom
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Marta Mlyn

Boli sme na návšteve a jedla som tam jeden z najlepších dezertov. Milujem ovocné koláče a tento bol naozaj veľmi, ale veľmi chutný. Samozrejme, hneď som si vypýtala recept a delím sa oň s vami. Chutné cesto, ovocie a neodolateľný krém, ktorý pripravíte zo šťavy z ovocia. Autor: Marta M.

Marta Mlyn    ·   31.1.2025

Dunajské vlny – ovocný koláčik s lahodným krémom

Boli sme na návšteve a jedla som tam jeden z najlepších dezertov. Milujem ovocné koláče a tento bol naozaj veľmi, ale veľmi chutný. Samozrejme, hneď som si vypýtala recept a delím sa oň s vami. Chutné cesto, ovocie a neodolateľný krém, ktorý pripravíte zo šťavy z ovocia. Autor: Marta M.

Suroviny

Cesto:

350 g
Hera
250 g
práškový cukor
6 ks
vajcia
400 g
polohrubá múka
1 ks
prášok do pečiva
2 – 3 PL
kakao

Krém:

1/2 l
šťava z kompótu (+marhule)
1 ks
Zlatý klas
5 PL
práškový cukor
250 g
maslo
čokoláda na polevu alebo posyp
Postup receptu
Vytlačiť

Jednoduché a pritom tak chutné. Presne také sú Dunajské vlny, ktoré patria medzi obľúbené tradičné zákusky mnohých domácností. Ak ich nepoznáte alebo ste ich ešte neskúšali, určite to napravte. Inšpirovať sa môžete mojím receptom.

  1. Heru vymiešame s cukrom a postupne pridávame po jednom žĺtku. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Do vymiešanej Hery postupne pridávame striedavo múku s práškom do pečiva a sneh. Je to také treno – piškótové cesto.
  2. Polovicu cesta rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech.
  3. Do druhej polovice primiešame 3 PL kakaa a 3 PL šťavy z kompótu. Vymiešame a natrieme na svetlé cesto.
  4. Na to poukladáme polovičky marhúľ reznou stranou nahor. Ak sú veľké, môžeme ich ešte prekrojiť.
  5. Použila som dva 7 dcl poháre (domáce, ale môžete aj kupované, ak ste v lete nezavárali). Pečieme pri 210 °C asi 20 minút.
  6. Náplň: V šťave rozmiešame Zlatý klas a uvaríme hustý puding. Maslo vymiešame s cukrom. Puding necháme vychladnúť a postupne ho zašľaháme do masla. Vyšľaháme na hladký krém.
  7. Krém natrieme na vychladnutý koláč. Polejeme čokoládovou polevou alebo posypeme nastrúhanou čokoládou.

Pred servírovaním počkajte, kým krém aj čokoládová poleva stuhnú. Potom môžete koláč nakrájať na obdĺžniky alebo štvorce a podávať. Dezert je vhodný nielen ako sladká bodka za obedom počas bežných dní, ale aj na rôzne posedenia s blízkymi či oslavy.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár