NajRecept.sk Nápoje Sirupy, šťavy a likéry Domáci mätový sirup s citrónom a limetkou
Domáci mätový sirup s citrónom a limetkou
Recept Domáci mätový sirup s citrónom a limetkou
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Domáci mätový sirup z prvej tohtoročnej mladej voňavej mäty je už vo fľašiach a ja nemôžem byť viac nadšená. Má nádhernú vôňu, skvelú chuť a krásnu farbu. Použiť sa dá na desiatky spôsobov. Ja ho milujem v domácich limonádach, no perfektný je aj v rôznych dezertoch.

siky.silvia siky.silvia    ·   22.5.2025

Domáci mätový sirup s citrónom a limetkou

Domáci mätový sirup z prvej tohtoročnej mladej voňavej mäty je už vo fľašiach a ja nemôžem byť viac nadšená. Má nádhernú vôňu, skvelú chuť a krásnu farbu. Použiť sa dá na desiatky spôsobov. Ja ho milujem v domácich limonádach, no perfektný je aj v rôznych dezertoch.

40 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny
1 vedro
mladá mäta
2 l
prevarená vychladnutá voda
1 a 1/2 kg
kryštálový cukor
2 ks
citrón
1 ks
limetka
2 lyžičky
kyselina citrónová
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia

Domáce sirupy sú neporovnateľné s tými kupovanými. Majú oveľa výraznejšiu a prirodzenejšiu chuť, ktorá perfektne dopĺňa limonády, dezerty či rôzne horúce nápoje. Mne sa osvedčili aj v čajoch. Okrem mätového často robím aj bazový, na ktorý používam tento recept.

  1. Nazbieranú mätu opláchneme, pretriedime a zbavíme všetkých nečistôt. Zalejeme ju prevarenou vychladnutou vodou a pridáme citrónovú šťavu a na kolieska nakrájanú limetku. Zmes zakryjeme, premiestnime na chladné miesto a necháme odpočívať aspoň 24 hodín.
  2. Na druhý deň mätu dôkladne vyžmýkame. Ak sa bojíte, že by sa v sirupe mohli nachádzať menšie kúsky lístkov, vylúhovanú vodu ešte preceďte. Ideálne cez gázu.
  3. Do vylúhovanej vody pridáme cukor a dáme na oheň. Privedieme k varu a prisypeme kyselinu citrónovú. Ak chcete, aby bol výsledný sirup číry, počas varenia zbierajte penu, ktorá sa vytvorí na povrchu.
  4. Sirup povaríme (približne 5 až 10 minút) a následne var zastabilizujeme – to znamená, že sa uistíme, že sirup vrie, ale len veľmi jemne. Potom ho ešte horúci začneme plniť do fliaš.
  5. Po približne 10 sekundách fľaše zatvoríme a zabalíme do deky, kde ich necháme vychladnúť.

Po vychladnutí sirup umiestnite na tmavé a chladné miesto, kde vám vydrží dlhé mesiace. Ja z neho robím najradšej domácu limonádu, do ktorej dám plátky citróna, lístky mäty a kocky ľadu.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár