NajRecept.sk Dezerty Koláče Domáce mini veterníky s pudingovo-smotanovým krémom, ktoré chutia lepšie ako tie z cukrárne.
Domáce mini veterníky s pudingovo-smotanovým krémom, ktoré chutia lepšie ako tie z cukrárne.
Recept Domáce mini veterníky s pudingovo-smotanovým krémom, ktoré chutia lepšie ako tie z cukrárne.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Príprava domácich veterníkov ma vždy odrádzala. Myslela som si, že odpaľované cesto je príliš komplikované, preto som sa mu veľkým oblúkom vyhýbala. Robila som to však zbytočne, pretože celý proces nie je vôbec náročný. Nehovoriac o tom, že výsledný dezert je neodolateľný.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   21.1.2025

Domáce mini veterníky s pudingovo-smotanovým krémom, ktoré chutia lepšie ako tie z cukrárne.

Príprava domácich veterníkov ma vždy odrádzala. Myslela som si, že odpaľované cesto je príliš komplikované, preto som sa mu veľkým oblúkom vyhýbala. Robila som to však zbytočne, pretože celý proces nie je vôbec náročný. Nehovoriac o tom, že výsledný dezert je neodolateľný.

50 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny

Krém:

1 ks
vajce
4 ks
žĺtok
100 ml
mlieko
150 g
škrob
900 ml
mlieko
250 g
kryštálový cukor
30 g
vanilkový cukor
130 g
maslo

Smotanová vrstva:

250 ml
smotana na šľahanie

Cesto:

120 ml
rastlinný olej
250 ml
voda
2 štipky
soľ
30 g
kryštálový cukor
150 g
hladká múka
4 ks
vajce

Na dokončenie:

podľa potreby
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
50 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia

Domáce mini veterníky sú dokonalým dezertom, ktorým ohúrite každú jednu návštevu. Ich príprava je o niečo dlhšia v porovnaní s bublaninou alebo iným rýchlym koláčom, no nemusíte sa jej vôbec báť. Cesto aj krém pripravíte bez akýchkoľvek problémov.

  1. Najprv si pripravíme krém. Do hrnca dáme jedno celé vajce a štyri žĺtky. Ručne premiešame, pridáme 100 ml mlieka a škrob a znova dôkladne miešame, aby v zmesi nezostali hrudky.
  2. Do druhého hrnca nalejeme 900 ml mlieka a pridáme kryštálový a vanilkový cukor. Premiešame a dáme variť. Akonáhle mlieko dosiahne bod varu, stiahneme ho z platne a pridáme k žĺtkovej zmesi. Tú následne umiestnime na sporák, znížime teplotu a za stáleho miešania varíme 3 až 4 minúty. Keď zmes zhustne, zakryjeme ju fóliou a necháme vychladnúť.
  3. Medzitým si pripravíme cesto. Do hrnca nalejeme rastlinný olej a vodu. Pridáme soľ, cukor a dáme variť. Keď voda zovrie, stiahneme hrniec z tepla a pridáme hladkú múku. Premiešame a vrátime na oheň. Varíme 2 minúty. Následne hrniec stiahneme z ohňa a zmes necháme vychladnúť.
  4. Do vychladnutej zmesi postupne zašľaháme vajcia a hotovú ju presunieme do cukrárskeho vrecka. Pomocou neho začneme robiť menšie kolieska na plech vystlaný papierom na pečenie. Ostrý vrch, ktorý na kolieskach zostal, odstránime pomocou lyžičky namočenej vo vode a vodou ich následne aj mierne pofŕkame.
  5. Takto pripravené kolieska vložíme do rúry, ktorú sme predhriali na 200 °C, a pečieme približne 20 minút. Po 20 minútach stiahneme teplotu na 180 °C a pečieme ďalších 20 minút. Po upečení rúru vypneme, pootvoríme a kolieska v nej necháme ešte 20 minút.
  6. Do misy dáme zmäknuté maslo, ktoré pomocou mixéra vyšľaháme a postupne doň zapracujeme vychladnutý puding. Hotový krém vložíme do cukrárskeho vrecka a začneme ním plniť kolieska, ktoré sme prekrojili na polovicu.
  7. Na pudingový krém následne nanesieme ešte smotanovú vrstvu. Na tú len vyšľaháme smotanu, ktorú prenesieme do cukrárskeho vrecka. Naplnené kolieska priklopíme vrchnou časťou, poprášime cukrom a servírujeme.

Veterníky zdobte cukrom tesne pred podávaním, aby sa nerozpustil a cesto kvôli nemu nezvlhlo. Pri striekaní cesta na plech dbajte na to, aby bol medzi kolieskami dostatočne veľký priestor. Veterníky totižto zväčší svoj objem.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár