NajRecept.sk Dezerty Koláče Domáce mini veterníky plnené pudingovo-smotanovým krémom
Domáce mini veterníky plnené pudingovo-smotanovým krémom
Recept Domáce mini veterníky plnené pudingovo-smotanovým krémom
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Mini veterníky s jemným krémom zvládne doma úplne každý. Stačí vám na to len dobrý recept, ako je tento, ktorý som skúšala nedávno, keď som dezert piekla známym na oslavu. Výsledné veterníky boli nadýchané, krehké a ako stvorené ku káve.

Sophie Mayer Sophie Mayer    ·   17.5.2025

Domáce mini veterníky plnené pudingovo-smotanovým krémom

Mini veterníky s jemným krémom zvládne doma úplne každý. Stačí vám na to len dobrý recept, ako je tento, ktorý som skúšala nedávno, keď som dezert piekla známym na oslavu. Výsledné veterníky boli nadýchané, krehké a ako stvorené ku káve.

55 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny

Vanilkový krém:

150 g
kryštálový cukor
15 g
vanilkový cukor
60 g
kukuričný škrob
3 ks
žĺtok
500 ml
mlieko
200 ml
33 % smotana

Cesto:

200 ml
voda
80 g
maslo
1/3 lyžičky
soľ
120 g
hladká múka
3 – 4 ks
vajce

Ďalej:

podľa potreby
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
55 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia

Veterníky sú tradičným dezertom, ktorý nesmie chýbať na mnohých oslavách alebo sviatočne prestretých stoloch. Ich príprava je o niečo náročnejšia a zdĺhavejšia, takže ich robím len občas, čo je aj dôvod, prečo sú pre nás doma stále veľmi vzácne. Určite ich vyskúšajte, neoľutujete.

  1. Do hrnca dáme kryštálový a vanilkový cukor, kukuričný škrob, žĺtky a mlieko. Všetko dôkladne premiešame.
  2. Takto pripravenú zmes dáme na sporák a varíme, kým nevznikne hustá kaša. Tú stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť.
  3. Medzitým si pripravíme cesto. Do hrnca nalejeme vodu, pridáme maslo, soľ a začneme variť. Hneď ako sa maslo roztopí, pridáme doň múku a dôkladne miešame, až kým nám nevznikne jednotná hmota. Tú dáme do misy, počkáme približne 3 minúty, aby mierne vychladla a následne do nej rozbijeme a zapracujeme vajíčka.
  4. Pripravené cesto vložíme do cukrárskeho vrecka, pomocou ktorého začneme na plech robiť menšie veterníčky.  Aby nemali príliš ostré špice, prstom namočeným vo vode ich mierne sploštíme.
  5. Veterníky pečieme približne 10 minút pri teplote 190 °C. Potom ju znížime na 170 °C a pečieme ďalších 30 minút.
  6. V mise vyšľaháme smotanu dotuha. Potom prešľaháme vychladnutý pudingový krém, ktorý sme urobili v kroku č. 1 a 2. Do prešľahaného pudingu po častiach zapracujeme smotanu.
  7. Krém vložíme do cukrárskeho vrecka a naplníme ním veterníky, ktoré sme prekrojili na polovicu. Nakoniec môžeme dezert ešte posypať práškovým cukrom a máme hotovo.

Mini veterníky dajte pred podávaním aspoň na hodinu do chladničky, aby krém stuhol a dezert sa lepšie jedol. Ak máte radi karamel, môžete vyskúšať tieto karamelové veterníky podľa starého receptu, ktoré sú skutočne neodolateľné.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár