Majonézová omáčka: 200 g majonéza, 1 lyžica strúhaný chren, 2 lyžice strúhaná uhorka, 1 ks menšia cibuľa, 1 lyžica nasekaná petržlenová vňať.
Chren nastrúhame na jemnom strúhadle, primiešame 200 g majonézy, 2 lyžice najemno nastrúhanej čerstvej uhorky a najemno nastrúhanú cibuľu. Na záver primiešame najemno nasekanú čerstvú petržlenovú vňať a odložíme do chladničky na minimálne pol hodinu.
Koňaková omáčka: 200 g majonéza, 3 lyžice kečup, 1 lyžička koňak, 1 ks cibuľa, 1 ks citrón - šťava, 1/2 lyžičky červená mletá paprika.
Majonézu vymiešame s kečupom, pridáme koňak podľa vlastnej chuti (môžeme pridať aj viac), šťavu z jedného citróna a polovicu lyžičky červenej mletej papriky. Dôkladne vymiešame a odložíme do chladničky na minimálne pol hodinu odstáť.
Hubová omáčka: 400 g najemno nasekané varené huby, 4 lyžice strúhaný chren, 100 g majonéza, 100 g kyslá smotana, soľ, korenie.
Huby nakrájame na jemno a na rozpálenom oleji na panvici osmažíme. Zalejeme vodou a varíme do mäkka. Uvarené huby precedíme a necháme úplne vychladnúť. Následne pridáme na jemnom strúhadle nastrúhaný chren, majonézu, kyslú smotanu a dôkladne premiešame. Ochutíme soľou a korením.
Kečupová omáčka: 200 g kečup, 2 lyžice rastlinný olej, 2 strúčiky cesnak, petržlenová vňať, soľ, korenie.
Jednoduchá kečupovú omáčka. Namiesto kečupu môžeme použiť aj pasírované paradajky. Pridáme olej, cesnak, osolíme a okoreníme podľa chuti a na záver pridáme najemno nasekanú čerstvú petržlenovú vňať.
Olivová omáčka: 200 g majonéza, 100 g nasekané olivy, 2 strúčiky cesnak, 1 lyžica citrónová šťava, soľ, korenie.
Olivy nasekáme najemno, pridáme prelisovaný cesnak, majonézu, citrónovú šťavu a dôkladne premiešame. Osolíme, okoreníme podľa chuti a premiešame.
Omáčka z červenej repy: 100 g kyslá smotana, 2 lyžice nastrúhaná varená červená repa, 2-3 lyžice nastrúhaný syr, 100 g majonéza, 1 ks cibuľa, 2 lyžice nastrúhaný chren, 2 ks nakladané uhorky.
Červenú repu uvaríme v osolenej vode do mäkka. Následne necháme vychladnúť a nastrúme ju na jemnom strúhadle. Pridáme kyslú smotanu, najemno nastrúhaný syr, 100 g majonézy a na drobno nakrájanú cibuľu. Na záver pridáme na jemnom strúhadle nastrúhanú nakladanú uhorku a chren.
Syrovo kôprová omáčka: 200 g majonéza, 100 g strúhaný tvrdý syr, 3 lyžice kyslá smotana, 2 lyžičky nastrúhaný chren, nasekaný kôpor, soľ, korenie.
Majonézu vymiešame s nastrúhaným tvrdým syrom, kyslou smotanou a chrenom, ktorý sme nastrúhali na jemnom strúhadle. Na záver osolíme, okoreníme podľa chuti a pridáme nasekaný kôpor.