NajRecept.sk Mäso Údeniny Domáca bravčová šunka
Domáca bravčová šunka
Recept Domáca bravčová šunka
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Tak ako poznám svojho mužíčka, ani netuší, aký je dneska deň, takže kyticu asi nedostanem. Ale pusu by som dostať mohla, nie? Keď nie k MDŽ, tak určite aspoň za túto macatú krásavicu... Autor: Danka

Danula Vašíčková    ·   26.9.2020

Domáca bravčová šunka

Tak ako poznám svojho mužíčka, ani netuší, aký je dneska deň, takže kyticu asi nedostanem. Ale pusu by som dostať mohla, nie? Keď nie k MDŽ, tak určite aspoň za túto macatú krásavicu... Autor: Danka

45 min
Čas prípravy
120 min
Čas varenia
Suroviny
2 kg
očistené bravčové pliecko (na drobné kocky, 1 hrsť na jemno)
30 g
soľ
2 lyžičky
práškový cukor
1/2 lyžičky
mleté čierne korenie
200 ml
studená voda
20 g
rýchlosoľ (Praganda, kúpime v drogérii)
Postup receptu
Vytlačiť
45 min
Čas prípravy
120 min
Čas varenia
  1. A teraz pre všetkých, ktorí sa už len pri prvej slabike slova "rýchlosoľ" začnú križovať. Pri výrobe šunky je potrebné ju použiť, aby sme si uvarili krásne ružovú a voňavú šunku a nie našedlú mäsovú konzervu. Spomínané množstvo je však ďaleko menšie ako v podobných, bežne kupovaných výrobkoch z obchodu, takže určite po konzumácii tejto domácej šunky nezomriete, ani si neprivodíte žiadnu zo závažných civilizačných chorôb. S väčšou pravdepodobnosťou vás prejde autobus. Príprava receptu Domáca bravčová šunka, krok 1
  2. Všetko v mise dôkladne rukami miešať aspoň pol hodiny (je to veľmi dôležité, vytvorí sa také "blatíčko", ktoré neskôr drží mäso pri sebe), potom uzavrieť a uložiť do chladničky na 48 hodín. Počas tejto doby niekoľkokrát zľahka premiešame rukou.
  3. Potom naozaj dobre natlačíme do vrecka na tlačenku a vložíme do hrnca. Zalejeme teplou vodou, aby bola celá šunka ponorená a varíme cca 2 hodiny len ľahko na 75-80 stupňov (nie viac!). Používam zavárací teplomer.
  4. Potom ihneď prudko schladíme v ľadovej vode, rozstrihneme obal a necháme úplne vychladnúť, aby nám zbytočne nevytiekla šťava.
Komentáre k receptu
Pepa Gastro    ·   20.3.2022   ·   Odpovedať   ·  

Takže po snězení této šunky vás přejede autobus. ! POZOR! 😂

Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár