NajRecept.sk Dezerty Nepečené dezerty Dokonalý krémový pomarančový dezert s mascarpone. Nemusíte ho piecť ani chladiť.
Dokonalý krémový pomarančový dezert s mascarpone. Nemusíte ho piecť ani chladiť.
Recept Dokonalý krémový pomarančový dezert s mascarpone. Nemusíte ho piecť ani chladiť.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Svieži, dobrý a veľmi ľahký. Presne taký je tento citrusový dezert v pohároch, ktorý je hotový do niekoľkých minút a v priebehu sekundy zaženie chuť na sladké. Okrem toho je jeho veľkou výhodou aj vysoký obsah vitamínu C, ktorý je v chladnom období plnom chrípok viac ako vítaný.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   10.1.2025

Dokonalý krémový pomarančový dezert s mascarpone. Nemusíte ho piecť ani chladiť.

Svieži, dobrý a veľmi ľahký. Presne taký je tento citrusový dezert v pohároch, ktorý je hotový do niekoľkých minút a v priebehu sekundy zaženie chuť na sladké. Okrem toho je jeho veľkou výhodou aj vysoký obsah vitamínu C, ktorý je v chladnom období plnom chrípok viac ako vítaný.

10 min
Čas prípravy
10 min
Čas varenia
Suroviny
4 – 5 ks
pomaranč
100 g
cukor
3 ks
stredne veľké vajce
50 g
kukuričný škrob
1/4 lyžičky
vanilkový extrakt
250 g
mascarpone
500 ml
smotana na šľahanie
1/4 lyžičky
soľ
Postup receptu
Vytlačiť
10 min
Čas prípravy
10 min
Čas varenia

Pomaranče môžete v dezerte pokojne zameniť za mandarínky, ktorých býva v období krátko po sviatkoch neúrekom. A v prípade, že chcete, aby bol dezert čo najzdravší, pokojne znížte množstvo cukru alebo ho nahraďte medom či javorovým sirupom.

  1. Vajíčka rozbijeme do hrnca, pridáme cukor, vanilkový extrakt a soľ. Všetko premiešame, prilejeme šťavu z pomarančov (nechajte si pol pohára šťavy bokom) a varíme na miernom ohni.
  2. V samostatne miske zmiešame zostávajúcu pomarančovú šťavu so škrobom a zmes prilejeme do hrnca.
  3. Všetko dôkladne miešame, aby nevznikli hrudky. Keď si všimneme, že pomarančová zmes začína hustnúť (mala by sa podobať pudingu), stiahneme ju z ohňa a necháme vychladnúť.
  4. Smotanu vyšľaháme pomocou mixéra a postupne k nej pridáme mascarpone.
  5. Pomarančový puding mierne prešľaháme a následne pridáme k smotane s mascarpone. Hotový krém dáme do misiek alebo pohárov a servírujeme.

Pomarančovú penu môžete servírovať hneď po príprave. Nemusíte čakať, kým stuhne v chladničke. Podávať ju môžete samostatne alebo dekorovanú trochou šľahačky. Pri príprave si dávajte pozor najmä na teplotu surovín – všetky vrátane pudingu musia byť studené, aby nevznikli hrudky.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár