NajRecept.sk Cestá Kysnuté cesto Dokonalo nadýchané kysnuté knedličky s čučoriedkami a makom.
Dokonalo nadýchané kysnuté knedličky s čučoriedkami a makom.
Recept Dokonalo nadýchané kysnuté knedličky s čučoriedkami a makom.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jana Jančíková

Kysnuté ovocné knedle sú u nás doma veľkým favoritom. V zimnom období ich spravidla plním kompótom. V tom letnom zas čerstvým ovocím, ktoré si dopestujem priamo v záhradke. V kombinácii s nadýchaným cestom, maslom a makom sú skutočne neodolateľné. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   10.3.2025

Dokonalo nadýchané kysnuté knedličky s čučoriedkami a makom.

Kysnuté ovocné knedle sú u nás doma veľkým favoritom. V zimnom období ich spravidla plním kompótom. V tom letnom zas čerstvým ovocím, ktoré si dopestujem priamo v záhradke. V kombinácii s nadýchaným cestom, maslom a makom sú skutočne neodolateľné. Autor: Jana Jančíková

40 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

500 g
polohrubá múka
1 ks
vajce
3/4 kocky
droždie
štipka
soľ
250 ml
teplé mlieko
1 lyžica
olej
1 lyžica
rozpustený tuk
1 lyžica
kryštálový cukor

Ďalej:

podľa chuti
ovocie
podľa potreby
maslo
podľa potreby
mak
podľa chuti
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Ovocné knedle robím rada z tvarohového cesta podľa tohto receptu. Tentokrát som sa však rozhodla, že vyskúšam kysnuté, ktoré je nadýchané, chutné a veľmi dobré. A spravila som naozaj dobre. Výsledok bol nad moje očakávania.

  1. Mlieko mierne zahrejeme, pridáme doň cukor a lyžičku múky, rozdrobíme droždie a počkáme, kým nám vznikne kvások.
  2. Ostatné suroviny na cesto dáme do misky, pridáme kvások a urobíme cesto, ktoré prikryjeme čistou utierkou a dáme na teplé miesto kysnúť aspoň na hodinu.
  3. Z vykysnutého cesta si postupne odoberáme menšie kúsky, ktoré tvarujeme do guľôčok a plníme ovocím – tentokrát som zvolila čučoriedky. Takto pripravené knedličky zakryjeme utierkou a necháme ich podkysnúť ešte aspoň 15 minút.
  4. Knedle následne robíme nad parou – do hrnca dáme vodu, paráčik potretý olejom a naň knedličky. Ja som robila naraz 6 knedličiek, no všetko závisí od toho, aké veľké ich máte. Paríme 10 až 11 minút.
  5. Každú knedličku po naparení prepichneme, aby z nej vyšla prebytočná para a môžeme podávať. My ich máme doma radi preliate maslom a posypané makom zmiešaným s práškovým cukrom.

Okrem maku môžete na zdobenie knedlí použiť aj kakao, Granko alebo opraženú strúhanku. V prípade, že by ste sa báli, že knedle ešte nie sú hotové, prvú vždy prekrojte. Podľa toho budete vedieť, či vám stačí 10 minút, alebo ich budete musieť v pare nechať dlhšie.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár