NajRecept.sk Dezerty Štrúdle a záviny Dokonalo mäkký závin s extra kakaovou a orechovou plnkou.
Dokonalo mäkký závin s extra kakaovou a orechovou plnkou.
Recept Dokonalo mäkký závin s extra kakaovou a orechovou plnkou.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Kysnuté záviny sú klasikou, ktorú milujú všetci členovia našej rodiny. Najradšej ich robím cez víkend, kedy si ich môžem užiť na raňajky, no výborné sú aj počas dňa ako rýchla desiata. Plnky mením a zvyčajne volím vždy aspoň dve. Tentokrát som sa rozhodla pre kakao a orechy.

Petra Bittnerová    ·   16.3.2025

Dokonalo mäkký závin s extra kakaovou a orechovou plnkou.

Kysnuté záviny sú klasikou, ktorú milujú všetci členovia našej rodiny. Najradšej ich robím cez víkend, kedy si ich môžem užiť na raňajky, no výborné sú aj počas dňa ako rýchla desiata. Plnky mením a zvyčajne volím vždy aspoň dve. Tentokrát som sa rozhodla pre kakao a orechy.

30 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

600 g
polohrubá múka
1 dcl
olej
1/2 lyžičky
soľ
350 ml
mlieko
3 lyžice
kryštálový cukor
1 kocka
droždie

Orechová plnka:

400 g
mleté orechy
300 g
práškový cukor
150 ml
horúce mlieko

Kakaová plnka:

8 lyžíc
kakao
300 g
kryštálový cukor
150 g
roztopené maslo

Ďalej:

podľa potreby
olej
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia

Vždy, keď chcem sladký a dobrý dezert, volím niečo rýchle, jednoduché a tradičné, s čím viem, že budem mať úspech u všetkých členov rodiny. Stávkou na istotu je štrúdľa – najradšej mám túto z cesta z kyslej smotany, no teraz som robila záviny a nemohla som urobiť lepšie.

  1. Mlieko mierne zahrejeme, pridáme doň cukor, rozdrobíme droždie a počkáme, kým vznikne kvások.
  2. Do misy dáme všetky ďalšie suroviny na cesto, kvások a vypracujeme cesto, ktoré dáme na teplé miesto minimálne na hodinu kysnúť. Ak by bolo riedke, jednoducho pridáme trochu viac múky.
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Každú vyvaľkáme a naplníme kakaovou a orechovou plnkou.
  4. Kakaová plnka: Kakao zmiešame s cukrom. Cesto potrieme maslom, posypeme kakaovou zmesou a zatočíme.
  5. Orechová plnka: Orechy zmiešame s práškovým cukrom a zalejeme horúcim mliekom. Premiešame, zmes natrieme na cesto a zatočíme. Recepty na obe plnky sú určené na dva záviny.
  6. Takto pripravené záviny dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Zvrchu ich jemne popicháme vidličkou, potrieme olejom, necháme ešte 10 minút podkysnúť a potom pečieme pri teplote 180 °C približne 25 minút.

Záviny nechajte vychladnúť a pred podávaním ich poprášte cukrom. Mne trochu praskli, pretože som ich dosť naplnila, ale inak je cesto veľmi chutné a dobre sa s ním pracuje. Plus chutí nadýchane a mäkko aj na druhý či tretí deň. Koláč stačí dať len do nádoby s pevným uzáverom.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár