NajRecept.sk Sladké jedlá Buchty Dukátové buchtičky Dokonalé dukátové buchtičky. Takto si zaistíte, že budú rovnako veľké.
Dokonalé dukátové buchtičky. Takto si zaistíte, že budú rovnako veľké.
Recept Dokonalé dukátové buchtičky. Takto si zaistíte, že budú rovnako veľké.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jaja79

Návod ako pripraviť dukátové buchtičky behom 10 minút. Niekedy sme dukátové buchtičky ukladali na pekáč kúsok po kúsku. Robila som to donedávna aj ja, kým ma moja suseda nenaučila jeden trik. Tá ich vďaka nemu pripravuje rýchlosťou blesku. Tajomstvo spočíva v tom, že hadíkov poukladáme na plech a až následne nakrájame na kúsky, ktoré sa počas pečenia krásne oddeľujú. Autor: Jaja79

Jaja79    ·   25.2.2025

Dokonalé dukátové buchtičky. Takto si zaistíte, že budú rovnako veľké.

Návod ako pripraviť dukátové buchtičky behom 10 minút. Niekedy sme dukátové buchtičky ukladali na pekáč kúsok po kúsku. Robila som to donedávna aj ja, kým ma moja suseda nenaučila jeden trik. Tá ich vďaka nemu pripravuje rýchlosťou blesku. Tajomstvo spočíva v tom, že hadíkov poukladáme na plech a až následne nakrájame na kúsky, ktoré sa počas pečenia krásne oddeľujú. Autor: Jaja79

85 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

500 g
hladká múka
2 lyžice
kryštálový cukor
40 g
droždie
štipka
soľ
1 ks
vajce
100 ml
olej
300 ml
mlieko

Omáčka:

40 g
vanilkový puding
3 lyžice
kryštálový cukor
12 g
vanilkový cukor
800 ml
mlieko
Postup receptu
Vytlačiť
85 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Dukátové buchtičky sú klasikou, ktorú milujú dospelí aj deti. Ja som roky bojovala s tým, že nemali rovnomerný tvar. Niektoré boli väčšie, iné zas menšie. A síce im to na chuti nezobralo, ja som s nimi jednoducho nebola spokojná. Nedávno som však dostala praktický tip na to, ako ich naukladať na plech, aby vyzerali rovnomerne. A podarilo sa!

  1. Všetky suroviny na cesto vypracujeme v miske do jednotného cesta, ktoré necháme kysnúť pri izbovej teplote asi 1 hodinu. Ak by ste hľadali ešte nejaký univerzálny recept na sladké kysnuté cesto, vyskúšajte tento, ktorý je vhodný aj na pečené a parené buchty.
  2. Po vykysnutí z cesta odoberáme menšie kúsky, ktoré vytvarujeme do hadíkov. Hadíkov ukladáme na papierom vyložený plech tesne vedľa seba a radielkom ich nakrájame na kocky. 
  3. Takto pripravené dukátové buchtičky potrieme olejom a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 °C asi 20 minút. 
  4. Po upečení necháme buchtičky chvíľu vychladnúť a následne ich môžeme pooddeľovať jeden od druhého. 
  5. Omáčka: V mlieku rozmiešame vanilkový puding, kryštálový a vanilkový cukor a uvaríme mierne hustý puding. Pudingom polejeme dukátové buchtičky a môžeme servírovať.

Buchtičky sú vďaka tomuto receptu chrumkavé a nadýchané. V spojení s vanilkovým pudingom sú skutočne neodolateľné. Ak by ste mali chuť na iné sladké jedlo, môžete vyskúšať napríklad naše šišky pečené v rúre, ktoré sú jemné ako pierko.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár