NajRecept.sk Dezerty Koláče Dokonalé domáce croissanty z nadýchaného maslového cesta.
Dokonalé domáce croissanty z nadýchaného maslového cesta.
Recept Dokonalé domáce croissanty z nadýchaného maslového cesta.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Nedávno som chcela prekvapiť rodinu chutnými raňajkami. Zvolila som preto domáce croissanty, ktoré som plnila čokoládou. Koláče mali veľký úspech, takže viem, že ich už čoskoro budem robiť znova.

Šta za ručak? Šta za ručak?    ·   1.3.2025

Dokonalé domáce croissanty z nadýchaného maslového cesta.

Nedávno som chcela prekvapiť rodinu chutnými raňajkami. Zvolila som preto domáce croissanty, ktoré som plnila čokoládou. Koláče mali veľký úspech, takže viem, že ich už čoskoro budem robiť znova.

40 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny
250 ml
mlieko
250 ml
voda
50 ml
olej
2 ks
vajce
10 g
sušené droždie
1 lyžička
kryštálový cukor
1 lyžička
soľ
2 lyžice
kryštálový cukor
750 g
hladká múka
250 g
maslo
podľa potreby
Nutella
podľa potreby
čokoládová poleva
podľa potreby
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Mäkké a nadýchané. Presne také sú tieto domáce croissanty, ktoré môžete plniť čímkoľvek. Ja som zvolila Nutellu, ktorú si podľa tohto receptu môžete urobiť aj doma, no skvelý je tiež marhuľový, jahodový alebo ríbezľový džem.

  1. V nádobe zmiešame vlažné mlieko a teplú vodu. Pridáme sušené droždie a lyžičku kryštálového cukru- Premiešame a necháme, nech nám vznikne kvások.
  2. Do misy nasypeme polovicu múky, pridáme soľ, hotový kvások, olej, dve lyžice cukru, jedno celé vajce, jeden žĺtok a všetko premiešame. Následne postupne pridávame múku a zamiesime pevné cesto, ktoré rozdelíme na dve časti.
  3. Každú časť rozdelíme ešte na ďalších šesť, ktoré vytvarujeme do menších bochníkov.
  4. Bochníky vyvaľkáme do kruhu, potrieme rozpusteným maslom a poukladáme na seba. Zakryjeme fóliou a necháme 20 minút oddychovať.
  5. Takto vykysnuté cesto vyvaľkáme a rozkrojíme na štyri časti, z ktorých následne vykrojíme šesť trojuholníkov. Každý trojuholník naplníme Nutellou a zatočíme.
  6. Pripravené croissanty potrieme bielkom, ktoré nám zostalo, vložíme do rúry a pečieme pri teplote 200 °C približne 20 minút.
  7. Upečené croissanty ozdobíme čokoládovou polevou, ktorú si môžete pripraviť podľa tohto receptu, a posypeme práškovým cukrom.

Croissanty sú výborné na raňajky alebo ako sladký dezert po dobrom obede. Mäkké a vláčne zostanú niekoľko dní. Stačí ich len umiestniť do uzatvárateľnej nádoby. Myslite však na to, že práškovým cukrom je treba posypať len tie croissanty, ktoré plánujete zjesť. Ostatné nie. Cukor by sa na nich roztopil, kvôli čomu by mohol byť ich povrch mokrý.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár