NajRecept.sk Sladké jedlá Šišky Deravé šišky
Deravé šišky
Recept Deravé šišky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Mineralka

Fašiangy, fašiangy, óóó fašiangy. Tento týždeň máme doslova veľmi sladký. Už som robila klasické fanky/božie milosti, teraz sú to fantastické sladké deravé šišky. Tieto šišky robievam vtedy, keď ich chcem prepraviť v dózičke. Nemusia sa zdobiť zvrchu, ale pri pečení sa vnútri urobí bublina, do ktorej prostredníctvom striekacej piškole alebo cukrárskeho vrecka nastriekam marmeládu alebo nutellu. Bohužiaľ doma som nenašla cukrárske vrecko, tak tentokrát som ich zdobila zvrchu, ale určite skúste, ak nechcete zdobiť zhora. Autor: Mineralka

Mineralka Mineralka    ·   30.4.2021

Deravé šišky

Fašiangy, fašiangy, óóó fašiangy. Tento týždeň máme doslova veľmi sladký. Už som robila klasické fanky/božie milosti, teraz sú to fantastické sladké deravé šišky. Tieto šišky robievam vtedy, keď ich chcem prepraviť v dózičke. Nemusia sa zdobiť zvrchu, ale pri pečení sa vnútri urobí bublina, do ktorej prostredníctvom striekacej piškole alebo cukrárskeho vrecka nastriekam marmeládu alebo nutellu. Bohužiaľ doma som nenašla cukrárske vrecko, tak tentokrát som ich zdobila zvrchu, ale určite skúste, ak nechcete zdobiť zhora. Autor: Mineralka

Suroviny
250 ml
mlieko
2 ks
žĺtok
2 lyžice
olej
1 lyžička
soľ
3 lyžice
kryštálový cukor
100 g
polohrubá múka
350 g
hladká múka
3 lyžice
rum
štipka
citrónová kôra
1 bal.
vanilkový cukor
1/2 kocka
droždie
na vyprážanie
olej
na plnenie alebo ozdobu
marmeláda
na posypanie
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
  1. V miske si pripravíme kvások. Trochu mlieka ohrejeme, pridáme droždie a necháme odstáť. Pridáme žĺtky, olej a všetky ostatné suroviny, ktoré potrebujeme na prípravu cesta.
  2. Cesto spracujeme do guľôčky, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť. Keď cesto zdvojnásobilo svoj objem, preložíme ho na dosku.
  3. Rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm a vykrajujeme kolieska. Necháme na doske trochu nakysnúť a môžeme smažiť.
  4. Nezabudnite olej dobre rozohriať, aby ste šišky nevkladali do studeného oleja. Smažíme z oboch strán dozlatista. Po vysmažení šišky necháme odkvapkať na papierovom obrúsku.
  5. Pomocou cukrárskeho vrecka alebo striekačky naplníme šišky. Ja som doma nemala žiadny sáčok ani striekačku, tak som marmeládu dala navrch. Vnútri síce bola dierka, ale to vôbec nevadí. Vrch ešte posypeme práškovým cukrom.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár