NajRecept.sk Dezerty Koláče Delikátne cisárske broskyňové rezy.
Delikátne cisárske broskyňové rezy.
Recept Delikátne cisárske broskyňové rezy.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jaja79

Veľmi jemný a lahodný broskyňový koláč, ktorý sa skladá z dvoch vrstiev – z jemného piškótového cena a nadýchaného krému pozostávajúceho zo šľahačky, mascarpone a bielej čokolády. Pridala som broskyne, ale viem si to predstaviť aj s malinami, vďaka ktorým by to bolo osviežujúcejšie. Samozrejme, kto má rád jahody alebo černice, prípadne iné ovocie, môže zvoliť to.

Jaja79    ·   8.2.2025

Delikátne cisárske broskyňové rezy.

Veľmi jemný a lahodný broskyňový koláč, ktorý sa skladá z dvoch vrstiev – z jemného piškótového cena a nadýchaného krému pozostávajúceho zo šľahačky, mascarpone a bielej čokolády. Pridala som broskyne, ale viem si to predstaviť aj s malinami, vďaka ktorým by to bolo osviežujúcejšie. Samozrejme, kto má rád jahody alebo černice, prípadne iné ovocie, môže zvoliť to.

140 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

7 ks
vajce
160 g
kryštálový cukor
120 g
polohrubá múka
2 lyžice
kakao
10 g
prášok do pečiva
štipka
soľ

Na namočenie:

1 konzerva
kompótované broskyne
trochu
citrónová šťava

Krém:

200 g
biela čokoláda
500 ml
smotana na šľahanie
250 g
mascarpone
Postup receptu
Vytlačiť
140 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia

Broskyňové rezy sú svieže, šťavnaté a veľmi dobré. Tým, že do nich môžete použiť akékoľvek ovocie, si ich viete prispôsobiť presne podľa svojich predstáv. Zákusok je výborný ako chutná bodka za dobrým obedom alebo ako sviatočný dezert na rôzne oslavy či nedeľné posedenia s blízkymi.

  1. Pripravíme si plech o veľkosti 20 x 30 cm. Dno vystelieme papierom. 
  2. Rúru vyhrejeme na 170 °C, nastavíme horný a dolný ohrev. 
  3. Celé vajíčka vyšľaháme s cukrom a štipkou soli do tuhej peny (trvá to asi 15 minút – šľahajte naozaj dovtedy, kým nedostanete hustú penu, inak vám po upečení ostane placka) a následne pridáme zmiešanú sypkú zmes z múky, kakaa a prášku do pečiva. 
  4. Pripravené cesto nalejeme na plech a upečieme. Pečenie trvá asi pol hodinu – sledujeme. 
  5. Po upečení cesto vyberieme a necháme vychladnúť. 
  6. Bielu čokoládu zalejeme smotanou na šľahanie a ohrievame v mikrovlnnej rúre dovtedy, kým sa hmota nespojí – dávame pozor. Smotany použijeme toľko, aby bola čokoláda ponorená. Rozpustenú bielu čokoládu so smotanou odložíme na minimálne 2 hodiny do chladničky. Potom ju vyberieme, dáme do misky, pridáme zvyšnú smotanu na šľahanie a mascarpone a mixérom vyšľaháme nadýchaný krém.
  7. Kompótované broskyne zlejeme, šťavu použijeme na poliatie upečeného cesta. Do šťavy pridáme ešte odšťavený citrón. Cesto prekrojíme na polovicu a namočíme. Natrieme krém, navrstvíme nakrájané odkvapkané broskyne, znova uložíme cesto, znova krém a broskyne a tie zakryjeme krémom. Vrch dezertu ozdobíme podľa vlastnej fantázie.

Rezy skladujte na chladnom mieste – ideálne v chladničke, kde vám vydržia čo najdlhšie. Na dekorovanie môžete použiť nastrúhanú čokoládu, kakao, orechy alebo nechajte zákusok len tak. Dobre bude vyzerať aj bez akejkoľvek ozdoby.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár