Cuketku umyjeme, rozkrojíme a vydlabeme lyžicou semienka. Lúpať nemusíme. Potom ju nahrubo nastrúhame na strúhadle, trochu posolíme a necháme vypotiť. Prebytočnú vodu vytlačíme a zlejeme.
Do misy dáme nastrúhanú a vytlačenú cuketu, pridáme všetky ingrediencie a premiešame. Syr a cibuľu taktiež nahrubo nastrúhame, cesnak roztlačíme a údeninu nakrájame na kocky. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Bylinky najemno nasekáme.
Veľký pekáč so zvýšeným okrajom vymažeme tukom alebo vystriekame olejovým sprejom a vysypeme strúhankou.
Cuketovú zmes pomocou stierky zarovnáme do plechu a v rúre na 200 st. zapekáme 40 minút. Potom teplotu zvýšime na 220 a ešte zapekáme ďalších 15 min. dozlatista. Podávame so zeleninovým šalátom. Výborné sú aj tzatziky. Cukeťák je výborný aj za studena.
Výborný, dělala jsem už loni, teď i jen z brambor, když cukety ještě nejsou.