NajRecept.sk Dezerty Koláče Čokoládovo-karamelové rezy s mascarpone krémom a arašidmi
Čokoládovo-karamelové rezy s mascarpone krémom a arašidmi
Recept Čokoládovo-karamelové rezy s mascarpone krémom a arašidmi
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Karamel a čokoláda? Dokonalé spojenie, ktoré nikdy nemrzí. Dezert sa rozplýva v ústach a zapáči sa úplne každému milovníkovi sladkého. Na prvý pohľad môže vyzerať komplikovane, no v skutočnosti som ho mala hotový takmer okamžite. Bez zdĺhavého státia v kuchyni. Ak teda máte chuť na čokoládovo-karamelové rezy s arašidmi a mascarpone krémom, určite vyskúšajte tento recept.

Sophie Mayer Sophie Mayer    ·   9.6.2025

Čokoládovo-karamelové rezy s mascarpone krémom a arašidmi

Karamel a čokoláda? Dokonalé spojenie, ktoré nikdy nemrzí. Dezert sa rozplýva v ústach a zapáči sa úplne každému milovníkovi sladkého. Na prvý pohľad môže vyzerať komplikovane, no v skutočnosti som ho mala hotový takmer okamžite. Bez zdĺhavého státia v kuchyni. Ak teda máte chuť na čokoládovo-karamelové rezy s arašidmi a mascarpone krémom, určite vyskúšajte tento recept.

45 min
Čas prípravy
Suroviny

Cesto:

300 g
sušienky
15 g
kakao
150 ml
mlieko

Karamelovo-arašidová vrstva:

175 g
kryštálový cukor
50 ml
voda
160 ml
smotana na šľahanie (33 %)
70 g
maslo
165 g
arašidy

Krém:

250 g
mascarpone
35 g
práškový cukor
10 g
vanilkový cukor
8 g
stužovač
250 ml
smotana na šľahanie (33 %)

Poleva:

125 g
biela čokoláda
75 ml
smotana na šľahanie (33 %)
15 g
arašidy
Postup receptu
Vytlačiť
45 min
Čas prípravy

K tomuto dokonalému dezertu sa veľmi rada vraciam. Má jednoduchú prípravu a na stole vyzerá skutočne efektne. Charakteristický je tým, že ho tvoria štyri vrstvy, ktoré sa dokonalo prepájajú a starajú sa tak o ten najlepší chuťový zážitok.

  1. Sušienky podrvíme pomocou mixéra. Pridáme kakao a mlieko a dôkladne premiešame.
  2. Takto pripravený základ roztiahneme na plechu s rozmermi 18 x 28 cm, ktorý sme vystlali papierom na pečenie, a dáme do chladničky.
  3. Kryštálový cukor nasypeme do panvice, pridáme vodu a počkáme, kým sa roztopí. Následne k nemu prilejeme horúcu smotanu a premiešame. Keď sa suroviny spoja, pridáme maslo, po jeho roztopení aj nasekané orechy a hotovú karamelovú zmes nanesieme na cesto.
  4. Do misky dáme mascarpone, práškový a vanilkový cukor, stužovač a všetko dôkladne vyšľaháme. Za stáleho šľahania postupne prilievame smotanu. Hotový krém nanesieme na karamelovú vrstvu.
  5. Bielu čokoládu roztopíme so smotanou na šľahanie. Pridáme nasekané arašidy a polevu nanesieme navrch dezertu. Ten následne vložíme do chladničky (ideálne na noc) a podávame.

Koláč je najlepší na druhý deň od prípravy, kedy sa jednotlivé chute prepoja. Jeho vrch môžete ozdobiť ešte vyšľahanou smotanou a domácim karamelom. Prípadne ho nechajte tak, ako je – bez špeciálneho dekorovania. Máte chuť ešte na nejaký karamelový dezert? Vyskúšajte napríklad tieto rezy s nadýchaným piškótovým cestom.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár