NajRecept.sk Dezerty Koláče Čokoládovo banánová torta s fotopostupom
Čokoládovo banánová torta s fotopostupom
Recept Čokoládovo banánová torta s fotopostupom
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Karambola

Fantastická čokoládová torta s banánom. Kombinácia sladkého banánu a čokoládového krému je dokonalosť. Navrch som použila ešte čokoládovú polevu, aby bola zvýraznená čokoládová chuť a bolo to naozaj ako sa u nás doma hovorí "labúžo". Určite vyskúšajte. Cesto je príjemné mäkké, lahodné a šťavnaté vďaka kakau, ktorým som ho poliala. Autor. Karambola

Karambola Karambola    ·   6.5.2025

Čokoládovo banánová torta s fotopostupom

Fantastická čokoládová torta s banánom. Kombinácia sladkého banánu a čokoládového krému je dokonalosť. Navrch som použila ešte čokoládovú polevu, aby bola zvýraznená čokoládová chuť a bolo to naozaj ako sa u nás doma hovorí "labúžo". Určite vyskúšajte. Cesto je príjemné mäkké, lahodné a šťavnaté vďaka kakau, ktorým som ho poliala. Autor. Karambola

55 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

4 ks
vajce
štipka
soľ
120 g
kryštálový cukor
144 g
hladká múka
16 g
kakao
64 g
olej
3 g
prášok do pečiva

Krém:

3 ks
vajce
150 g
práškový cukor
1 bal.
vanilkový cukor
2 lyžice
kakao
100 g
maslo
250 g
maslo

Čokoládová poleva:

100 g
čokoláda
1 lyžica
kokosový olej

Na poliatie:

100 ml
mlieko
2 lyžičky
Granko
Postup receptu
Vytlačiť
55 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia

Táto čokoládová torta s banánom je ako stvorená na nedeľné posedenie aj oslavy. Jemný sladký krém je v kombinácii s ovocím neodolateľný. Perfektne sa navzájom dopĺňajú a všetci doma sa už teraz tešia, kedy zákusok znova urobím.

  1. Bielky vyšľaháme so štipkou soli a cukrom do tuhej peny. Pena musí byť naozaj tuhá. Zistíme to tak, že metličku z mixéra dvihneme a sneh sa nám ani nepohne.
  2. Po vyšľahaní tuhého snehu pridáme vymiešané žĺtky s olejom. Tie zamiešame už len ručne. Nepoužívame mixér. 
  3. Do vajíčkovej hmoty jemne ručne zamiešame múku s práškom do pečiva a kakaom. Môžeme ešte preosiať. 
  4. Pripravené cesto sa nesmie liať. Správne vyšľahané cesto sa má tzv. trhať. Nanesieme ho do okrúhlej formy na pečenie o priemere 24 cm. Dno sme vyložili papierom na pečenie.
  5. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 165 stupňov po dobu 30 minút. Sledujeme a skúšame špajdľou. Keď je špajdľa suchá, cesto je upečené. Po upečení ho ihneď vyberieme z formy, otočíme naopak a stiahneme papier na pečenie. Necháme na mriežke vychladnúť. Po vychladnutí ho polejeme kakaom – v teplom mlieku rozmiešame Granko.
  6. Po vychladnutí vrch potrieme trochou krému a poukladáme na polovicu prekrojené banány. Tie zakryjeme zvyšným krémom a odložíme do chladničky stuhnúť.
  7. Po stuhnutí vrch polejeme čokoládovou polevou, ktorú necháme zatuhnúť a môžeme nakrájať na úhľadné rezy. Ja som krájala na 12 kúskov.
  8. Krém: V horúcom vodnom kúpeli vyšľaháme metličkami (ja šľahám mixérom a trvá to asi 10 minút) vajíčka, práškový a vanilkový cukor a kakao. Keď vyšľaháme hustú hmotu, odstavíme a necháme asi 10 minút chladnúť. Potom pridáme 100 g masla a zamiešame ho do tejto hmoty. Keďže je ešte teplá, maslo sa pekne rozpustí miešaním. Hmotu necháme úplne vychladnúť. Po úplnom vychladnutí túto hmotu postupne zašľaháme do vyšľahaného masla (250 g).

Čokoládovú tortu uchovávajte v chlade (ideálne v chladničke), aby sa krém ani čokoládová poleva neroztopili. A v prípade, že nemáte čas piecť, vyskúšajte recept na túto dokonalú nepečenú čokoládovú tortu, ktorú budete mať hotovú do niekoľkých minút.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár