NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Čokoládové išelské koláčiky – vylepšená verzia lineckých s dokonalým maslovým krémom a džemom.
Čokoládové išelské koláčiky – vylepšená verzia lineckých s dokonalým maslovým krémom a džemom.
Recept Čokoládové išelské koláčiky – vylepšená verzia lineckých s dokonalým maslovým krémom a džemom.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Margita Markovičová

Vianočné išelské koláčiky s krémom a džemom sú tradíciou, ktorú nevynechávam žiaden rok. Výnimkou nie je ani tento. Cesto je ako na linecké, len som doň pridala orechy a kakao, ktoré zaistili ešte lepšiu chuť. Autor: Margita Markovičová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   15.12.2024

Čokoládové išelské koláčiky – vylepšená verzia lineckých s dokonalým maslovým krémom a džemom.

Vianočné išelské koláčiky s krémom a džemom sú tradíciou, ktorú nevynechávam žiaden rok. Výnimkou nie je ani tento. Cesto je ako na linecké, len som doň pridala orechy a kakao, ktoré zaistili ešte lepšiu chuť. Autor: Margita Markovičová

30 min
Čas prípravy
10 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

250 g
maslo
450 g
hladká múka
120 g
práškový cukor
1 ks
vanilkový cukor
1 ks
vajce
podľa potreby
orechy
podľa potreby
kakao

Náplň:

250 g
maslo
150 g
práškový cukor
150 g
mleté orechy
3 lyžice
rum
podľa potreby
džem

Na ozdobu:

podľa potreby
čokoláda
podľa potreby
tuk
podľa potreby
celé vlašské orechy
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
10 min
Čas varenia

Bez koláčov by sme si Vianoce u nás doma nevedeli predstaviť. Každý rok pečiem niekoľko druhov, pričom medzi tie, ku ktorým sa veľmi rada vraciam, patria tieto išelské. Na prvý pohľad sú podobné lineckým s tým rozdielom, že majú mierne vylepšené cesto a obsahujú maslový krém.

  1. Všetky suroviny na cesto spojíme, ručne spracujeme a pripravíme pevné cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme na niekoľko hodín do chladničky.
  2. Odležané cesto vyvaľkáme a vykrajujeme z neho rôzne tvary, ktoré pečieme pri teplote 170 až 180 °C približne 8 až 10 minút.
  3. Koláčiky necháme vychladnúť a plníme ich maslovým krémom tak, že v strede necháme menší priestor, do ktorého dáme trochu džemu. Koláčiky potom oblievame čokoládou, ktorú sme roztopili s tukom, a zdobíme celým vlašským orechom.
  4. Krém: V mise vyšľaháme zmäknuté maslo, cukor, orechy a rum. Hotový krém dáme do cukrárskeho vrecka a plníme ním koláčiky.

Išelské koláčiky sa podobajú na linecké, no dávajte pozor pri ich skladovaní. Na rozdiel od klasických lineckých sú plnené maslovou plnkou, ktorá nevydrží tak dlho ako džem. Preto ich pripravujte tesne pred Vianocami a po naplnení ich umiestnite na chladné a tmavé miesto.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár