NajRecept.sk Prílohy Ryža Rizoto Zeleninové rizoto Chutné a zdravé krémové rizoto so špenátom a parmezánom. Rýchly obed hotový do hodiny.
Chutné a zdravé krémové rizoto so špenátom a parmezánom. Rýchly obed hotový do hodiny.
Recept Chutné a zdravé krémové rizoto so špenátom a parmezánom. Rýchly obed hotový do hodiny.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Krémové rizoto patrí medzi moje obľúbené pokrmy. V období po sviatkoch je ako stvorené, pretože nie je príliš ťažké a vďaka zelenine obsahuje veľké množstvo vitamínov. Okrem toho poteší aj skvelou chuťou a tým, že si ho môžete pripraviť na obed aj večeru.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   5.1.2025

Chutné a zdravé krémové rizoto so špenátom a parmezánom. Rýchly obed hotový do hodiny.

Krémové rizoto patrí medzi moje obľúbené pokrmy. V období po sviatkoch je ako stvorené, pretože nie je príliš ťažké a vďaka zelenine obsahuje veľké množstvo vitamínov. Okrem toho poteší aj skvelou chuťou a tým, že si ho môžete pripraviť na obed aj večeru.

15 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia
Suroviny
300 g
čerstvý mangold alebo špenát
3 ks
jarná cibuľka
2 ks
mladý cesnak (alebo 2 strúčiky klasického)
podľa potreby
vňať fenikla alebo kôpru
podľa potreby
petržlen
50 g
maslo
2 lyžice
olivový olej
2 lyžice
voda
250 g
ryža
150 ml
biele víno
800 ml
kurací vývar
podľa potreby
soľ
podľa potreby
mleté čierne korenie
40 g
parmezán
Postup receptu
Vytlačiť
15 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia

Hlavnou surovinou rizota je mangold, ktorý však môžete pokojne zameniť za špenát. Oba typy zeleniny majú veľmi podobnú chuť aj štruktúru, preto bude výsledný pokrm chutiť takmer rovnako. Následne do rizota môžete pridať aj rôzne suroviny navyše, napríklad kukuricu, mäso alebo čokoľvek podľa svojej chuti.

  1. Mangold alebo špenát očistíme a nakrájame nadrobno. Ak používame mangold, nakrájame aj koreň. Jarnú cibuľku spolu s cesnakom, petržlenom a feniklom (alebo kôprom) taktiež očistíme a nakrájame.
  2. Mangold alebo špenát oblanšírujeme a scedíme. V prípade mangoldu blanšírujeme len listy, koreň nie.
  3. Na panvicu dáme 25 g masla a olivový olej, na ktorom opražíme cibuľu. Následne pridáme cesnak a smažíme minútu. Potom k zmesi prisypeme koreň mangoldu a opekáme 8 až 10 minút.
  4. K zmesi prilejeme 2 lyžice vody, pridáme suchú neuvarenú ryžu a opekáme 1 až 2 minúty. Následne prilejeme biele víno, povaríme 3 až 4 minúty, prilejeme 250 ml vývaru a varíme 4 až 5 minút. Medzitým rizoto osolíme a okoreníme podľa chuti.
  5. Keď začne rizoto hustnúť, pridáme ďalších 250 ml vývaru a varíme ďalej. Počas varenia prisypeme fenikel a mangold alebo špenát a prilejeme 150 ml vývaru. Varíme 2 až 3 minúty a nakoniec prilejeme posledných 150 ml vývaru. Rizoto povaríme približne 3 minúty a stiahneme z ohňa.
  6. Do rizota pridáme 25 g masla, nastrúhaný parmezán a všetko dôkladne premiešame.

Pred servírovaním môžete rizoto posypať trochou syru alebo nasekanou petržlenovou vňaťou. Pri ochucovaní soľou si dávajte pozor, aby ste to s ňou neprehnali. Pridávajte ju postupne a myslite na to, že aj ostatné suroviny, napríklad syr alebo kurací vývar, sú už slané.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár